Neix la setmana de la pedra seca

CONTINGUT PATROCINAT

Neix la setmana de la Pedra Seca

Per primera vegada, entre el 23 i el 29 de novembre se celebrarà arreu dels Països Catalans la Setmana de la Pedra Seca, una setmana plena d’activitats per reivindicar aquest patrimoni i aquesta tècnica constructiva.

26 activitats s’han ja inscrit a aquesta setmana temàtica. Entre elles trobem visites guiades (l’Escala, Torroella de Montgrí, Santa Pau, Les Preses, Montserrat, Sella, el Fondó de les Neus, Olèrdola, Les Peces, el Montsant, La Torre de l’Espanyol, Mont-roig el Camp, Tarragona i Sant Vicenç de Calders), tallers de construcció (Santa Maria de Cornet, Les Planes d’Hostoles, Olot, La Granja d’Escarp i Porrera), accions de voluntariat (Montserrat, Sant Privat d’en Bas i Can Batista), exposicions (La Fatarella i el Vendrell), una jornada a Verdú i el recentment creat Premi Pedra Seca, que s’entregarà a Bonastre.

Als Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines,…, moltes d’ells protegits o bé situats dintre de parcs naturals o altres categories d’espais protegits. Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat també vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.

Per aquest motiu, i coincidint amb el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, COL·LABORAxPAISATGE impulsa la Setmana de la Pedra Seca en col·laboració amb nombroses entitats del territori. Una setmana per a l’organització i promoció d’activitats relacionades amb la pedra seca arreu dels Països Catalans que neix amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor no només aquest patrimoni sinó especialment l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca.

Podeu consultar totes les activitats a l’agenda en línia www.collaboraxpaisatge.cat/accio/agenda-setmana-de-la-pedra-seca.

Les entitats, col·lectius i persones que vulguin participar en la Setmana de la Pedra Seca han d’organitzar una activitat relacionada amb la pedra seca durant la setmana del 23 al 29 de novembre de 2020 i omplir el formulari web per tal d’inscriure l’activitat a l’agenda en línia abans del dijous 19 de novembre.

Un projecte en xarxa

La Setmana de la Pedra Seca és una iniciativa de COL·LABORAxPAISATGE amb la col·laboració de nombroses entitats que treballen per fer extensiva la proposta arreu dels seus propis territoris. Hi col·laboren, a banda de tots els participants del projecte, la Generalitat de Catalunya i la Delegació del Govern a l’Alguer, Generalitat Valenciana, el Govern d’Andorra, el Consell de Mallorca, el Parc Natural Regional del Pirineu Català, l’Institut Ramon Muntaner, l’APSAT i la Revista de la Pedra Seca.

COL·LABORAxPAISATGE és un projecte subvencionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d’Acció Local i cofinançat pel FEADER.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any