Opinió

Ernest Sena

04.01.2012

Ernest Sena: 'Cal un govern de concentració que agafe les regnes del País Valencià'

Les dades de l'informe de la Sindicatura de Comptes de fa unes setmanes, segons les quals la Generalitat valenciana vivia una situació molt delicada, eren del 2010. Si haguérem tingut dades del 2011 hauria estat molt més dur. Aquest informe, l'impagament del crèdit del Deutsche Bank i als proveïdors i les dificultats recents per a col·locar els bons són símptomes no només d'una situació quasi de fallida, sinó també del fracàs d'un pretès model valencià de gestió, que és el que ha publicitat el PP els últims anys i encara ara.

Aquest pretès model del PP s'ha demostrat que era el que molts dèiem: una fal·làcia. Ha esclatat. Tenim el màxim representant, l'ex-president de la Generalitat, al banc dels acusats. I tenim una Generalitat que no pot fer front a un pagament d'un crèdit de 123 milions d'euros, és a dir, pràcticament en una situació de suspensió de pagaments.

I a tot això cal afegir-hi que s'ha desmantellat tot l'entramat d'institucions financeres del País Valencià, les dues caixes i l'únic banc, totes elles de tradició centenària, mentre el govern de la Generalitat mira cap a una altra banda i el principal partit de l'oposició manté un gran silenci, el mateix al qual ha estat sotmesa la societat valenciana. Per tant, el model imperant fins ara s'ha trencat. Un model que es presentava com a referent d'excel·lència ha quedat reduït a no res.

Aquesta és per tant una situació tràgica: estem sota mínims. No només cal sanejar les finances públiques, sinó tota la vida pública del País Valencià. I tenint en compte que al País Valencià hi ha gent molt competent i preparada, de primer nivell, caldria portar a terme un pla de sanejament global. Cal una solució a la italiana o a la grega. Alguna fórmula que deixe la gestió en mans de gent competent perquè n'hi ha molta, al País Valencià. Com? Doncs probablement cal un govern de concentració nacional que agafe les regnes del país per superar la crisi social i que també negocie amb Madrid el seu pacte fiscal, perquè cal més que mai que tots els recursos generats pels valencians siguen utilitzats en benefici dels valencians.

Cal doncs un nou govern amb tres grans objectius: sanejar la vida i el comportament públics, sanejar les finances públiques i negociar amb l'estat un nou finançament, el corresponent pacte fiscal.

Tot això no ho faran els governants actuals. Això és claríssim. Per tant, en calen uns altres. Totes les forces amb representació parlamentària, amb el PP inclòs, haurien de reunir-se i parlar-ne. De manera constructiva, junts, deixant els partidismes a casa i amb la disposició de cedir quan calga per dissenyar un pla amb el suport de tots i un govern de consens. Pel bé del país. Perquè si no, no eixirem d'aquest forat.

Ernest Sena

(Opinió recollida per telèfon per la redacció de VilaWeb)

Editorial