Opinió

 

1/73>

Francesc Felipe

21.06.2012

La batalla guanyada a Amstel

La campanya iNano ha estat clarament un error de l'empresa Amstel. Ningú no dubta que la marca no volia molestar els valencians i, en general, una llengua que parlem milions de persones. Però el resultat efectiu és que molta gent s'ha sentit burlada, i amb raó. En un moment en què la nostra llengua és atacada per totes bandes, aquesta broma sobre la manera de ser i de parlar dels valencians no ens fa gens de gràcia. Tant més que a València les línies en valencià són en el punt de mira, l'ús de la llengua a RTVV pot quedar arraconat i hi ha una llei de la funció pública sense requisit lingüístic.


La resposta ha estat una acció contundent de la ciutadania valenciana, de la qual ens hem de felicitar col·lectivament, i hem de prendre'n bona nota. Les xarxes socials obren oportunitats que mai abans no havíem vist. Accions com aquesta o el #novullpagar són un indici que la ciutadania va agafant poder. No estem acostumats que rectifiquen tan ràpidament i esperem que, a la pròxima, la societat continue alerta, perquè és possible transformar les realitats. Els valencians, el respecte, ens el guanyem dia a dia.


La mínima cosa que es pot demanar a una campanya publicitària és que no ofenga el seu públic o una part del seu públic objectiu. I és exactament això que ha passat. També cal observar positivament la rectificació i la retirada de la campanya per l'empresa, tot un exemple de com s'ha de corregir la situació. No tot és corrupció i nanos a València, també hi ha els qui llegim 'Nosaltres els valencians' mentre fem una cervesa.


Amstel es riu dels valencians en un vídeo i una aplicació 

Editorial