Una entrevista al programa ‘FAQS’ a un candidat municipal del PP ha acabat enmig d’acusacions greus contra el periodista Xavier Vinader, un dels grans referents del periodisme català. Documents recuperats de l’arxiu de Vinader demostren que el convidat de ‘FAQS’, Josep Pou, fa temps va militar a Fuerza Nueva.

Nascut a Sabadell, Vinader es va morir a seixanta-vuit anys. Va ser un referent del periodisme d’investigació i un dels periodistes que va indagar més a fons el terrorisme d’estat. També va informar de la Revolució del Clavells portuguesa i de la guerra de l’Afganistan.

El 1979 va publicar a la revista Interviú dos articles sobre l’extrema dreta al País Basc. Poc després, ETA va matar dos dels individus esmentats a un dels articles i això va fer que el 1981 l’Audiència espanyola el condemnés a set anys de presó, acusat d’imprudència temerària. Vinader es va exiliar i va tornar a Catalunya el 1984. Després de tres mesos empresonat i enmig d’una gran campanya internacional a favor del seu alliberament, va ser indultat. Posteriorment va escriure al Temps, La Vanguardia, El Mundo i Europa Press.

Abans de morir va lliurar el seu valuós arxiu al Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona i el 2007 la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi.

El documentari Xavier Vinader, periodista. Contra la guerra bruta, de Xavier Montanyà i Àngel Leiro, emès per TV3, n’oferia un retrat centrat sobretot en les investigacions que havia fet durant la transició a l’estat espanyol, que demostren la connexió entre l’estat i grups terroristes. Precisament, amb motiu de l’emissió, Vinader va ser entrevistat a VilaWeb i va assegurar que el preocupava la mediocritat de les elits.

Era un expert en extrema dreta i crim organitzat, i sobre això en va parlar en una altra entrevista en aquest diari, en què alertava: ‘L’extrema dreta arriba allà on la gent d’uniforme no pot arribar.

Informació relacionada:
Xavier Vinader: ‘Em preocupa la mediocritat de les elits’ (17-2-2015)
Xavier Vinader, un periodista contra la guerra bruta de l’estat (15-10-2014)
Xavier Vinader: ‘L’extrema dreta arriba allà on la gent d’uniforme no pot arribar (27-2-2012)
-Vídeo: Joaquim Maria Puyal entrevista Xavier Vinader.
-Vídeo: Acte a Sabadell
-Vídeo: Presentació del llibre Periodisme i compromís

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb