Xàbia reprèn el Xàbia Folk, ajornat per la pandèmia

  • Aquest dissabte comença la XIXa edició del Xàbia Folk amb quatre concerts al riurau dels Català d'Arnauda

VilaWeb
Pau Benavent
01.05.2021 - 12:17
Actualització: 01.05.2021 - 13:15

Dissabte 1 de maig comença la dinovena edició del festival Xàbia Folk, un dels màxims referents de la música d’arrel al País Valencià i el primer que recupera aquest municipi de la Marina Alta, d’ençà de la irrupció de la pandèmia. Seran quatre concerts diürns, gratuïts amb reserva prèvia d’entrades i repartits entre els dos primers caps de setmana de maig.

Hi actuaran Eliseo Parra, Vi Blau, La Banda Morisca i la Romàntica del Saladar. Són quatre de les cinc formacions que havien de participar en l’edició anterior, prorrogada de resultes de la situació epidemiològica de l’any 2019. Enguany, però, l’organització tan sols s’ha vist obligada ha posposar un concert, el del grup de polifonies mediterrànies Tornaveus, que havia de cantar a capel·la en l’ermita de Santa Llúcia, escenari habitual del festival que no acompleix les mesures d’aforament necessàries per mantenir la seguretat.

Dos caps de setmana de concerts

Els xabiencs La Romàntica del Saladar obriran el festival amb un concert que vol celebrar els seus vint-i-cinc anys de trajectòria. Presentaran una antologia discogràfica commemorativa, dirigida pel crític musical Josep Vicent Frechina i que inclou algunes de les peces més emblemàtiques dels seus quatre discos. Hi sonaran havaneres, valsos jotes, pasdobles i més, tot això amb la sonoritat de banda valenciana i veu que els caracteritza.

 

Diumenge 2, hi actuen les valencianes Vi Blau, grup nascut l’any 2018 i format per veus, guitarra, violí, percussió i una ballarina. El seu repertori inclou temes propis i versions variades, entre les que hi ha ‘Teresa’ d’Ovidi Montllor i poesies musicades de nou, com ‘Els Amants’ de Vicent Andrés Estellés. Tot això amb una fusió d’estils diferents com el bolero americà i la cançó d’autor, i que poua del flamenc a ritme de ‘tangos’, ‘alegrías’, ‘rumbas’ i ‘bulerías’, entre d’altres.

 

Dissabte 8, és el torn del prestigiós Eliseo Parra, que farà les delícies dels assistents amb el seu mestratge i amb una selecció del seu repertori d’arrel. Actuarà amb una formació de luxe: els percussionistes Aleix Tobias i Pablo Martín, el multi-instrumentista Xavi Lozano, el guitarrista Josete Ordóñez, el baixista Guillem Aguilar i el teclista polifacètic Dani Espasa.

Fotografia: Miguel Balbuena

Diumenge 9, La Banda Morisca clourà el festival amb essència andalusina i reminiscències del nord d’Àfrica, rock andalús, flamenc i més músiques mediterrànies. Presentaran Gitana Mora, el seu darrer treball que recupera la memòria de la dona andalusina i visibilitza el llegat immaterial que van deixar.

Un escenari amb arrels

De resultes de la pandèmia del coronavirus i per garantir totes les mesures de seguretat, els concerts canvien la seua localització habitual i es faran en un dels riuraus més grans i ben conservats de la Marina Alta, el dels Català d’Arnauda de Xàbia, que era a prop de la mar i va ser resituat enmig de la població, al parc Montaner, l’any 2009.

Es tracta d’una construcció característica de l’arquitectura tradicional de la ciutat, construïda a la segona meitat del segle XIX i vinculada directament a l’elaboració, la producció i la comercialització de la pansa. De fet, els riuraus servien d’aixopluc per als canyissos on s’escampava el raïm escaldat mentre aquest s’assecava, quan la pluja o les rosades nocturnes podien banyar-lo i podrir-lo. I és que la pansa ha deixat petjada a moltes localitats del país i va ser un cultiu que va fer fortuna a comarques com la Marina Baixa, la Marina Alta, la Safor i la Vall d’Albaida, entre d’altres.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Riurau dels Català d'Aranauda, l'any 1900. Fotografia: Ajuntament de Xàbia
Riurau dels Català d'Aranauda. Fotografia: Ajuntament de Xàbia
Riurau dels Català d'Aranauda, l'any 1900. Fotografia: Ajuntament de Xàbia

Amb tot això, aquesta edició especial del Xàbia Folk reactiva la cultura del municipi i de la comarca, tot mantenint la flama d’un festival consolidat i de referència, sota la direcció artística i l’impuls dels músics Joan Buigues i Toni Torregrossa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any