Ja fa un mes que WhatsApp va decidir de canviar la política de privacitat i passar els números de telèfon a Facebook, empresa de la qual forma part. Com us explicàvem a VilaWeb, aquesta vinculació es podia evitar en el missatge que WhatsApp va enviar als usuaris per anunciar els canvis sobre els termes de servei i sobre la política de privadesa. Tanmateix, tot això ja és lletra morta. WhatsApp tirarà pel dret i tots aquells que no acceptin les condicions de privacitat no podran fer-ne ús.

Des de fa unes hores, els usuaris que van rebutjar els nous termes de privacitat tornen a veure a la pantalla un avís del canvi de condicions. Però amb una diferència: ara no poden dir que no, sinó que l’únic botó que poden prémer és el d’acceptar. Per a aquests usuaris només hi ha dues opcions: acceptar-ho i continuar fent ús de l’aplicació o no acceptar-ho i acomiadar-se’n.

WhatsApp-terminos-uso-aceptar

Què impliquen els nous termes de privadesa?
Amb aquesta actualització, els comerços es podran comunicar amb els usuaris. Això vol dir, per exemple, compartir dades amb Facebook, com ara connectar-hi el número de telèfon perquè la xarxa ens ofereixi nous suggeriments d’amics i anuncis més personalitzats. WhatsApp ho ha publicat en un comunicat al seu bloc, malgrat que és una mica confús. De tota manera, la companyia ha anunciat que el xifratge de les converses es mantindria intacte i que ningú no podria accedir a la informació privada.

El fet és que, d’ací endavant, empreses com ara bancs i línies aèries podran informar els seus clients de canvis i notícies i fer publicitat a través de WhatsApp. També compartirà amb Facebook dades com ara estatístiques d’ús o dades per a combatre els continguts brossa. Però com que Facebook també tindrà accés al número de telèfon de l’usuari, li podrà enviar (com els comerços) suggeriments i anuncis per mitjà de WhatsApp.

Recordem que el 2014 Facebook va comprar WhatsApp, que, des del gener d’enguany, ja no cobra l’euro anual com abans. Facebook, de fet, té el propòsit de rendibilitzar WhatsApp utilitzant part de la informació dels seus usuaris, com ara els amics, els contactes o els gusts.

Alemanya hi pren mesures
El Comissionat d’Hamburg per la Protecció de Dades i la Llibertat d’Informació, un ens que s’encarrega de vetllar per la protecció de dades dels usuaris a Alemanya, ha parat els peus a Facebook, propietària de WhatsApp. No tan solament l’ha instat a deixar de compartir dades entre els seus dos serveis, sinó també a eliminar tota la informació aplegada fins ara dels més de 35 milions d’usuaris alemanys que fan servir WhatsApp.

Informació relacionada:

Com assegurar la privacitat dels nostres missatges: les millors alternatives a WhatsApp

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.