Voleu veure com era el vostre poble el 1945?

  • L'Institut Cartogràfic de Catalunya i l'Institut Cartogràfic Valencià tenen eines espectaculars que permeten de visualitzar com era el país, carrer a carrer, aquells anys

VilaWeb
Redacció
15.09.2018 - 22:00
Actualització: 15.09.2018 - 22:30

El comparador històric del territori és una pàgina web espectacular creada per l’Institut Cartogràfic de Catalunya que permet de comparar d’una manera molt intuïtiva qualsevol part del Principat sobreposant-hi una fotografia actual sobre una del 1945-46.

La seva qualitat i, sobretot, les eines creades per a comparar permeten, d’un cop d’ull, d’adonar-se dels grans canvis esdevinguts els darrers anys als paisatges urbans o rurals del Principat. A més, és possible de comparar entre elles fotografies d’anys diferents.

Per a gaudir-ne cal anar a aquesta pàgina. Un cop dins, clicant sobre el piu que té en taronja dues imatges del Principat, les fotografies del 1945-46 es mouen en paral·lel a banda i banda de la pantalla. En canvi, punxant sobre els dos quadrats en gris que tenen un sol mapa del Principat i dues fletxes, apareix una barra al mig de la pantalla que, en desplaçar-se, escombra una fotografia sobre una altra, cosa que aconsegueix un efecte impactant.

Un mapa igual d’eficaç és el Comparador fotogràfic de l’Institut Cartogràfic Valencià. En aquest cas, a les ortofotos d’un altre vol americà del 1956, hi han afegit imatges des del 1996, que permeten encara de fer més comparacions.

El mapa funciona de manera molt semblant, perquè movent la barra del mig de la pantalla s’escombra una de les fotografies, que se superposa a l’altra amb un efecte espectacular.

Les Illes Balears també tenen la seva pròpia versió d’aquest comparador, tot i que la web per a fer-lo servir sembla ser més complicada i no en facilita gaire l’ús. Per a fer aquest article hem intentat accedir-hi per diverses direccions sense aconseguir un efecte comparable al de les webs del País Valencià i del Principat. El visor és en aquesta pàgina.

Les fotografies històriques d’aquestes webs provenen de vols fotogramètrics a escala de l’estat espanyol en el context de la guerra freda, en cooperació entre l’exèrcit de l’aire d’Espanya i la Força Aèrea dels EEUU.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any