Viure a prop d’espais verds urbans s’associa amb menys risc de càncer de mama

  • El risc de càncer de mama és més elevat en les dones que viuen prop de zones agrícoles

VilaWeb
Europa Press
21.08.2018 - 14:42
Actualització: 21.08.2018 - 17:38

Viure a prop d’espais verds urbans, com parcs i jardins, s’associa amb menys risc de càncer de mama. Així ho revela un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) impulsat per la Fundació Bancària La Caixa que ha analitzat per primera vegada el contacte amb zones verdes amb el tumor de mama. Més de 3.600 dones han participat en la investigació, que publica la revista ‘International Journal of Hygiene and Environmental Health’.

L’estudi, dut a terme en el marc del projecte MCC-Spain, ha estat cofinançat pel Consorci d’Investigació Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i va analitzar les dades de 1.738 casos de càncer de mama i d’altres 1.900 dones sense historial de càncer de mama.

Els espais verds s’han associat amb millores en la salut, com un millor estat de salut general i mental i més esperança de vida després que, recentment, s’ha relacionat amb una deterioració cognitiva més lenta en persones grans. Fins ara, poques investigacions s’han centrat en la relació amb el risc de càncer i, en concret, amb el de mama, el més comú entre les dones i el que causa més morts en la població femenina.

Les dades usades per la investigació es van obtenir a través d’entrevistes dutes a terme a cadascuna de les participants, que van donar informació sobre el seu historial residencial, hàbits de vida, nivell socioeconòmic i nivells d’activitat física. A través de la geolocalització del seu habitatge actual es va registrar la proximitat a espais verds urbans o àrees agrícoles, els nivells de contaminació de l’aire i la densitat de població.

‘Hem observat que les dones que viuen a prop d’espais verds urbans tenen un menor de risc de càncer de mama mentre que, per contra, el risc de càncer de mama és més elevat en les dones que viuen a prop de zones agrícoles, fet que indica que l’associació entre espais verds i càncer de mama pot dependre de l’ús que es dóna a la terra’, destaca Cristina O’Callaghan-Gordo, investigadora d’ISGlobal i primera autora de la publicació.

Importància de la naturalesa
Per la seva banda, Mark Nieuwenhuijsen, coordinador de l’estudi i de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal, explica que en la investigació ‘es va veure una tendència lineal entre la distància a les àrees verdes urbanes i el risc de càncer de mama; és a dir, com més a prop vivien les dones dels espais verds, menys nombrosos eren els casos de càncer’.

Aquest estudi ‘demostra la importància de la naturalesa per a la salut, que ha de formar part de la ciutat i, en lloc de punts dispersos, els espais naturals han de ser una trama que comunica tot l’espai urbà i beneficia tota la ciutadania’, afegeix.

‘Encara desconeixem quines característiques dels espais naturals són més beneficioses per a la salut de les persones i quin és el mecanisme que explica aquesta relació’, explica Manolis Kogevinas, investigador d’ISGlobal i coordinador del projecte MCC-Spain.

Reducció dels nivells d’estrès
Altres estudis indiquen que els mecanismes que podrien explicar l’efecte beneficiós dels espais verds inclouen nivells més alts d’activitat física i menys exposició a la contaminació de l’aire, que s’ha vinculat amb el desenvolupament del càncer, encara que aquest estudi no ha pogut observar aquestes associacions, segons Kogevinas.

‘Creiem que altres mecanismes, com la reducció dels nivells d’estrès en les persones que viuen prop d’espais verds, podrien explicar aquesta associació, però és necessari dur a terme més investigacions per confirmar aquesta hipòtesi’, argumenta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any