Perpinyà reacciona contra l’intent de censura del Visa pour l’image a l’1-O

  • S'han organitzat quatre exposicions paral·leles per a difondre la greu situació política que viu el Principat

VilaWeb
Laia Font de Mora
30.08.2018 - 22:00
Actualització: 31.08.2018 - 19:17

El festival internacional de fotoperiodisme Visa pour l’image, que s’organitza cada any a Perpinyà, ha refusat de dedicar una exposició a la crisi política del Principat. Contra aquesta decisió, la ciutat ha reaccionat organitzant quatre exposicions paral·leles que denuncien la repressió.

El director del Visa pour l’image, Jean François Leroy, adduïa que no havien acceptat cap proposta perquè no tenien prou qualitat i fins i tot va dir que no es podia fer una exposició amb quaranta fotografies de banderoles.

Les exposicions paral·leles són: ‘Vis a vis: 155 fotos per la llibertat‘, ‘55 urnes per la llibertat‘, ‘Visca per la llibertat‘ i ‘La revolta de les urnes’. Els diversos organitzadors han assenyalat la necessitat de divulgar entre la gran quantitat de periodistes internacionals que visiten el Visa pour l’Image la greu situació política que viu el Principat. No consideren que es facin la competència, sinó que presenten exposicions complementàries amb una sola finalitat, fer arribar el missatge a tanta gent com sigui possible.

Una volta presentades aquestes exposicions alternatives, el director del Visa pour l’Image va fer a la seva web un reconeixement de la qualitat de les fotografies que li havien enviat sobre Catalunya. Ara diu que dedicaran una conferència i una projecció a la situació del Principat.

‘Vis a vis: 155 fotos per la llibertat’ i ’55 urnes per la llibertat’
L’exposició fotogràfica ‘Vis a vis: 155 fotos per la llibertat‘, organitzada pel Comitè de Solidaritat Catalana de Catalunya Nord, mostrarà de l’1 al 16 de setembre 155 fotografies de 42 fotògrafs diferents, que formaran un documentari sobre l’evolució de la societat catalana entre l’11 de setembre de 2012 i el 27 d’octubre del 2017. L’exposició es podrà veure a la Braseria del Castellet, Chamanart, el Casal, Escalibar i l’Editorial Trabucaire. Tots sis espais estaran oberts de les 14.00 a les 19.00.

 

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Imatges de Beth Magre i Albert Salamé que es poden veure a l’exposició ‘155 fotos per la llibertat’

A més de l’exposició ‘155 fotos per la llibertat’, dins la mostra de Vis a Vis també hi haurà ‘55 urnes per la llibertat‘, l’exposició itinerant que denuncia la violència del primer d’octubre. La mostra es va inaugurar a Brussel·les al juny. Ambdues exposicions s’inauguraran aquesta tarda i hi participaran els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont.

Amb ’55 urnes per la llibertat’, el Comitè de Solidaritat Catalana de Catalunya Nord exposa cinquanta-cinc urnes del referèndum convertides en obres d’art per a reivindicar la llibertat. Serà a la Casa de la Catalanitat de Perpinyà, fins al 25 de setembre, de 9.00 a 17.00.

En aquesta entitat, a més d’aquestes dues exposicions, cada dijous de setembre, a dos quarts de set, es farà una conferència. La del 6 de setembre tindrà per títol ‘Catalunya i Europa, Catalunya dins Europa’ i anirà a càrrec de Marie-Pierre Vieu i Josep-Maria Terricabras. La del 13 de setembre serà ‘Catalunya com a nou model democràtic?’. I l’última, el 20 de setembre, es titularà ‘El procés català vist des del Nord’.

L’urna de l’artista Franc Aleu exposada a la mostra.

‘Visca per la llibertat’
‘Visca per la llibertat’ és l’exposició organitzada pels Angelets de la Terra. Presenta 213 imatges de 45 fotògrafs, repartides en 27 espais del centre de la ciutat.

Es podrà visitar fins al 13 d’octubre a la Casa de la Generalitat de Perpinyà, a diverses botigues del nucli urbà de la ciutat i també en cafeteries i restaurants. Vint-i-sis espais privats s’han transformat en llocs d’exposició per a explicar cronològicament el procés català. Cada espai tindrà un horari concret, l’habitual en l’activitat quotidiana de l’establiment. Es poden consultar els horaris i espais ací.

Quant als actes entorn de l’exposició, demà a les dues del migdia hi haurà una conferència de premsa a Le Café de la Source (Maréchal Foch, 1) amb fotògrafs i comerciants, que acabarà amb una visita comentada de l’exposició. El 14 de setembre es projectarà el documentari Un poble dempeus, a càrrec d’un col·lectiu de fotògrafs de Mataró que participen en l’exposició. Més tard, hi haurà un debat obert titulat: ‘El procés independentista català: “quaranta fotos de senyeres”?’

Ramon Faura, membre dels Angelets de la Terra, explica que la singularitat d’aquesta exposició és que es presenta en un recorregut pels carrers més cèntrics de la ciutat, una passejada pel nucli històric de Perpinyà. Però remarca totes les exposicions es complementen i que tot plegat serveix per a conscienciar el món sobre el conflicte català.

Plànol amb els 27 espais on es pot visitar l’exposició.

‘La revolta de les urnes’
L’exposició organitzada per VASi pour l’image és ‘La revolta de les urnes’, de la fotoperiodista Dolors Gibert i el comissari Carles B. Gorbs. És un conjunt fotogràfic i escrit que es va presentar al Visa pour l’Image i no va ser acceptat, tot i que no n’han rebut cap resposta formal.

S’emplaçarà en un sol indret, al Saló Mailly, i s’hi podran veure 64 fotografies i 21 vídeos amb les explicacions corresponents en plafons, a més d’un reportatge imprès que podran adquirir tots els visitants. El reportatge abasta tot el seguiment del procés sobiranista, des del 13 de setembre de 2009 a Arenys de Munt, fins a l’actualitat. Es podrà visitar fins al 9 de setembre de 10.00 a 12.00 i 14.00 a 18.00, dissabtes i diumenges inclosos.

La imatge de Dolors Gibert que encapçala l’exposició

El comissari de ‘La revolta de les urnes’, Carles Gorbs, comenta les declaracions del director del Visa pour l’image: ‘Vam presentar 150 fotografies al festival que retraten el primer d’octubre, amb gent ensangonada i policia espanyola agredint els votants, el seguiment de les eleccions del 21-D i les vagues generals. De banderoles, com ell diu, potser n’hi havia 8 imatges o 9, d’un total de 150 que mostraven les manifestacions multitudinàries que s’han convocat. Ara, en un escrit a la seva web, reconeix que les fotografies que li havien enviat sobre Catalunya són formidables. Aleshores quin és el motiu?’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any