Vint vídeos de violència espanyolista que podrien ser denunciats com a delictes d’odi?

  • El ministeri de l’Interior espanyol anima a denunciar els catalans sospitosos de ‘delictes d’odi’

VilaWeb
Redacció
25.11.2017 - 17:49
Actualització: 25.11.2017 - 20:20

El Ministeri de l’Interior espanyol ha obert una pestanya nova a la pàgina web titulada ‘Situació a Catalunya: protecció de víctimes‘, on s’anima a denunciar els catalans sospitosos de ‘delictes d’odi’. En resposta, l’usuari de Twitter David d’Enterría ha elaborat un fil que recull vídeos d’agressions i vexacions racistes, catalanòfobes i masclistes fetes per ciutadans unionistes. En la majoria dels casos els agressors mostren públicament el seu rostre, però fins ara no ha transcendit cap actuació judicial en contra. Aquesta impunitat contrasta amb la diligència mostrada en casos com el de l’home acusat de celebrar la mort de José Manuel Maza a Twitter.

Més enllà del fil de David d’Enterría no és difícil trobar vídeos d’agressions que es podrien catalogar de delicte d’odi. El 10 de novembre, la policia local de Sabadell va evacuar els periodistes que informaven sobre una concentració de Societat Civil Catalana davant les amenaces dels ultres. El periodista de Catalunya Ràdio Miquel Jarque va penjar un vídeo del moment.

En un dels talls de carreteres de la vaga general de novembre, un conductor enfurismat per les molèstiques que li ocasionava la protesta es va encarar i va intentar trencar la pancarta de les persones que feien el tall de l’AP-7.

El 6 de novembre, una manifestació ultradretana a Sant Cugat del Vallès va acabar amb un llançament d’ous a la façana de l’ajuntament, on hi havia penjada una pancarta que reclamava l’alliberament dels presos polítics. Es pot veure en aquest vídeo publicat per TOT Sant Cugat.

A Mataró el 4 de novembre van fer una marxa espanyolista pel centre de la ciutat. En acabar, un grup d’ultradreta va agredir a cops de puny un home de 29 anys que no va cridar ‘viva España‘ com li van exigir.

Quan Anna Simó i Joan Josep Nuet van anar a Madrid a declarar davant del jutge Pablo Llanera també van haver d’aguantar crits catalanòfobs. Ho va gravar el periodista Joan Guirado.

Després de la proclamació d’independència que el parlament va fer el 27 d’octubre, un grup d’ultres va dirigir-se als estudis de Catalunya Ràdio i va fer destrosses a l’exterior de l’emissora.

L’1 de setembre un noi independentista va ser agredit en una concentració d’ultres i feixistes a la plaça de Catalunya de Barcelona. Després d’haver rebut uns quants cops, algunes persones hi van intervenir per separar els agressors del jove, que va patir ferides al cap.

El 31 de juliol la CUP va convocar una concentració contra els interrogatoris de la Guàrdia Civil pel referèndum que va ser contraprogramada per una altra en favor del cos policíac. Els assistents, que brandaven banderes espanyoles i de la Falange, van increpar una periodista de TV3 que feia una connexió en directe davant la caserna de la Travessera de Gràcia i van exigit que altres periodistes no els fessin fotos. Un dels ultres va arribar a amenaçar un fotògraf d’apunyalar-lo.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any