ACN Vilanova i la Geltrú.-A Vilanova i la Geltrú hi ha 109 empreses d’economia social i solidària, el 90% de les quals ofereixen contractes indefinits. La xifra és totalment oposada al conjunt de mercat de treball a la ciutat, on l’índex de temporalitat és, precisament, del 90%. Ho recull la diagnosi feta per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de la ciutat, la qual constata que només un 3,53% dels treballadors de Vilanova tenen el seu lloc de feina en empreses basades en l’economia social, com cooperatives, confraries, centres especials de treball, associacions o fundacions, entre altres. Segons l’informe presentat aquest dimarts a la tarda, la majoria d’aquestes companyies es dediquen als serveis a les empreses i als serveis socials, mentre que la presència en sectors com l’hosteleria, l’automoció i el comerç al detall és més reduïda.

Pel que fa a la forma jurídica, la meitat de les entitats de base social i solidària a Vilanova i la Geltrú són cooperatives, seguides de les societats agràries de transformació i de les societats laborals. En quart lloc hi ha les associacions, i seguidament hi ha el format confraria, fundació i centre especial de treball.En relació als membres que formen part d’aquestes entitats, la diagnosi constata un repartiment força paritari entre homes i dones, tant en els càrrecs de direcció (55% homes i 45% dones), com en els llocs assalariats (44% homes i 56% dones) i en el voluntariat (45% homes i 55% dones). En canvi, si es té una visió global dels membres d’aquestes empreses i associacions, el 84% són homes, en un desviament que s’atribueix al perfil de dues de les entitats de la ciutat. D’altra banda, respecte els ingressos, la majoria d’entitats socials i solidàries facturen entre 100.000 i 250.000 euros, seguit de les que es situen en una forquilla d’entre 250.000 i 500.000 euros. A l’hora de distribuir els beneficis, la diagnosi recull que gairebé la meitat de les entitats opten per reinvertir el 100%, mentre és minoritària l’opció de repartir-ho en projectes socials o entre els membres de l’organització.La regidora d’Hisenda, Empresa i Innovació de Vilanova, Olga Arnau, ha aplaudit els resultats d’aquesta primera diagnosi assegurant que constaten que el format d’entitat d’economia social i solidària ha anat a l’alça gràcies a un canvi de “mentalitat”. “Ja no és un concepte que neixi per recuperar el teu lloc de treball perquè l’empresa havia de tancar, sinó que sovint ja estem davant d’un projecte inicial que neix amb aquest format”, ha afegit en declaracions a l’ACN.Arnau ha apuntat que aquesta diagnosi avala la intenció de l’Ajuntament d’invertir en els serveis d’orientació laboral enfocats cap a aquest format d’empreses, augurant que seguiran anant a l’alça degut a un canvi general en el sistema econòmic. “El dia que no hàgim d’afegir paraula ‘social’ rere d’’economia’, voldrà dir que la xarxa econòmica de la ciutat i de l’estat serà sana perquè la majoria d’empreses ja es contemplarà dins aquests termes”, ha conclòs.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb