Vila-real commemora el 313è aniversari de la crema de la ciutat per part de Felip V

  • S'hi van morir 253 persones, d'una població de tres mil habitants

VilaWeb
Redacció
12.01.2019 - 01:50
Actualització: 12.01.2019 - 10:42

Vila-real commemora avui el 313è aniversari de la crema de la ciutat per part de les tropes borbòniques amb una marxa cívica pels carrers que es fa des de fa vint-i-sis anys. És un dels actes més participatius del calendari i és organitzat per l’Associació Cultural Socarrats i Acció Cultural del País Valencià (ACPV), amb la col·laboració de les regidories de Normalització Lingüística i Tradicions i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports.

La comitiva sortirà a les set del vespre del local dels Socarrats. Enguany, la portadora del penó és Roser Chorva, implicada en el moviment feminista i la lluita en la defensa de la cultura valenciana. La periodista Glòria Castellote conduirà l’acte, en què participaran els Miquelets del Regne de València i la Muixeranga de la Plana.

Una vila cremada per Felip V
El 12 de gener de 1706, les tropes borbòniques, capitanejades pel comte de les Torres (el mateix que després incendiaria Xàtiva), van entrar a sang i foc a la ciutat, cremant-la i saquejant-la. Com a conseqüència, van morir 253 vila-realencs, d’una població de tres mil habitants, i nombrosos veïns van ser detinguts. Entre els morts, hi havia dotze dones i el batlle Dr. Vicent Gil.

Els veïns van defensar la ciutat i van lluitar pel manteniment dels furs valencians. Però la derrota en la Guerra de Successió i la imposició d’un Borbó van comportar la pèrdua de la llibertat d’ús de llengua, de la cultura, les tradicions i el finançament, és a dir, de l’autogovern que tenia fins a aquell moment el Regne de València. Des d’aleshores, es va imposar el topònim traduït al castellà, Villareal.

La ciutat manté relacions estretes amb Xàtiva. Totes dues comparteixen un episodi negre –el del saqueig i incendi– que va marcar un abans i un després en la història del País Valencià.

Commemorar el passat, mirar al futur
El regidor de Normalització Lingüística i Tradicions, Santi Cortells, el delegat d’ACPV, Toni Royo, i el president de Socarrats, Fermí Font, van presentar la marxa d’enguany.

Per al regidor, la representació històrica dels fets ‘constitueix el símbol que tot allò que construïm amb molt d’esforç es pot destruir amb gran facilitat’. ‘Encara que pensem que tenim els drets garantits i consolidats, és important rememorar aquests episodis històrics per a tenir en compte que cal defensar-los i estar vigilants, perquè, en cas contrari, el foc s’ho pot emportar en un instant’, va dir.

El delegat d’ACPV va explicar que no volien limitar-se ‘a mirar el passat, sinó, sobretot, el futur’ i va fer una valoració positiva de l’acte per a recuperar la memòria: ‘Fa vint-i-sis anys, quan vam començar a celebrar la marxa cívica de la crema, molta gent no sabia en què consistia.’

Tots tres van animar els vila-realencs a participar en la marxa i retre homenatge als veïns que van perdre la vida en l’atac de les tropes de Felip V de Borbó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any