Insults, mentides i amenaces: el llegat polític de Ciutadans

  • Sense Rivera ni Arrimadas, Ciutadans és a punt de desaparèixer, però la seva política del tot s'hi val ara l'explota Vox

VilaWeb
Redacció
01.06.2023 - 21:40

La descomposició de Ciutadans s’acosta al seu final, després de quatre anys d’agonia i la retirada d’Inés Arrimadas. La formació no es presentarà a les eleccions espanyoles del 23 de juliol –sobretot, per motius econòmics–, després del terrabastall del 28-M, en què amb prou feines ha superat l’1% dels vots. Malgrat la desfeta, Carlos Carrizosa assegura que ara el centre de gravetat de Ciutadans ha tornat a Catalunya perquè, segons ell, és on té “afiliats fidels”.

Tanmateix, l’electorat català ha girat full. L’espai de la formació espanyolista l’ha engolit en bona part Vox, però també el PSC i el PP. Al parlament, Ciutadans només té 5 diputats –va arribar als 36 el 2017–, mentre que als ajuntaments ha passat de 244 regidors a 10. “Tenim diners per a continuar de manera tranquil·la sense haver de recórrer als bancs”, ha afegit Carrizosa.

El llegat que deixarà Ciutadans, més enllà de les carretades de trànsfugues que alimenten altres formacions, és una manera d’entendre la política on tot s’hi val. El partit espanyolista ha obert de bat a bat la porta a les mentides, la crispació, el menyspreu, les amenaces, els insults i la mala educació –un testimoni que ha recollit l’extrema dreta de Vox.

“Quin tros d’imbècil”

L’octubre del 2016, l’ex-president de Ciutadans Albert Rivera va ser un dels protagonistes del debat d’investidura de Mariano Rajoy, però no pas per la seva intervenció al ple, sinó perquè va insultar Pablo Iglesias, aleshores cap d’Unides Podem. “Quin tros d’imbècil”, li va dir mentre les càmeres del congrés l’enregistraven.

Uns mesos més tard, el setembre del 2017, quan els diputats d’ERC van abandonar la cambra arran de les ràtzies de la Guàrdia Civil a Catalunya, a Rivera no se li va acudir res més que provocar-los –s’hi van afegir altres representants de Ciutadans– i aplaudir-los mentre baixaven les escales de l’hemicicle. Pablo Echenique, aleshores secretari d’organització de Podem, va fer públiques les imatges i va piular: “Rivera dient adeu a mig Catalunya. Com fent un acudit. Que perillosos que són per a Espanya els polítics irresponsables.” Posteriorment, ho va esborrar.

Les mentides i les pedres falses d’Altsasu

El novembre del 2018, uns mesos després de la condemna de l’Audiència espanyola als joves d’Altsasu, Rivera va anar a la ciutat navarresa a fer un discurs amb la voluntat de crispar els veïns. Una estratègia que també va fer servir en ciutats com Errenteria i Vic. La premsa ultra va fer seguiment de l’acte i Libertad Digital es va inventar que un grup de manifestants havien llançat pedres a una furgoneta on anava Rivera.

El mateix dirigent i altres diputats de Ciutadans van donar ales a la notícia, tot i que sabien que era mentida. De fet, la policia foral de Navarra, responsable de la seguretat de l’acte, ho va negar i va explicar que en cap moment s’havien fet llançaments contra els representants de la formació espanyolista.

Tanmateix, aquesta no va ser l’única vegada que Rivera va mentir fent servir una pedra. En el debat electoral del novembre del 2019, va mostrar un panot i va dir: “Això no és un souvenir de Berlín. Això és una llamborda de Barcelona, la meva ciutat.” Segons el dirigent, la peça es va fer servir com a projectil durant les protestes post-sentència a Urquinaona, però el disseny que va mostrar –i que es pot comprar a Amazon– no és instal·lat a la plaça.

Els gests d’Arrimadas

Les maneres de Rivera van ser portades a l’extrem per la seva successora, Inés Arrimadas, que va deixar unes quantes imatges de menyspreu i mala educació al Parlament de Catalunya i també al congrés espanyol. Una de les més recordades és del juliol del 2019, quan va assenyalar Pedro Sánchez en plena investidura i li va fer un gest enviant-lo al carrer.

De fet, uns dies abans, ja havia estat notícia perquè es va encarar amb uns manifestants que protestaven per la presència d’una delegació de Ciutadans en la marxa del Dia de l’Orgull. Hi ha vídeos i fotografies en què es veu com Arrimadas fa tota mena de gests i provocacions als manifestants.

Un escarni frustrat

El febrer del 2019, Arrimadas va provar de traslladar la crispació a Bèlgica i va muntar una mena d’escarni contra Carles Puigdemont a Waterloo. La dirigent va fer un acte a tocar de la Casa de la República, mentre tot el grup parlamentari de Ciutadans aguantava una pancarta que deia “La República no existeix, Puigdemont!”.

L’endemà, Puigdemont la va avisar que la darrera diputada de Ciutadans que l’havia visitat, en referència a Carolina Punset, havia estat expulsada del partit. “Ja és ben estrany, això de fer 1.300 quilòmetres per anar a un lloc ‘que no existeix’ a dir-me que ‘no existeix'”, va afegir.

Símbols com a armes llancívoles

Ciutadans sempre ha tingut els símbols del catalanisme i l’independentisme en el punt de mira, però després de l’1-O l’agressivitat es va descontrolar i els atacs van anar més enllà. L’estiu del 2018, per exemple, Rivera i Arrimadas van anar a Alella i quan es van encendre les càmeres van començar a arrencar llaços grocs, tal com feien algunes brigades d’espanyolistes armades amb bastons i ganivets. Quan van deixar de fer-ho, els veïns del poble els van tornar a posar.

Uns mesos més tard, Arrimadas va traslladar la performance al parlament, on va intervenir amb un manyoc de llaços a les mans. “Reseu perquè Pedro Sánchez continuï al govern, perquè quan governem nosaltres se us acabarà la ganga, i els vostres negocis bruts i molts altres es tancaran a pany i forrellat perquè no es malgastin els diners dels catalans. I per acabar, ja que feu llistes negres de la gent que treu llaços grocs, apunteu-m’hi a mi, perquè aquests són alguns dels que he tret”, va dir.

Odi i espectacles a TV3

Els mitjans de comunicació públics, especialment TV3, són un altre element que Ciutadans ha explotat fins a l’avorriment, tot dient que són elements de propaganda i manipulació de l’independentisme. En aquest sentit, quan Rivera i Arrimadas eren entrevistats en programes com Els Matins, era força habitual que protagonitzessin tota mena d’espectacles.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor