L’assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Herbert McMaster, ha denunciat que l’atropellament comès aquest dissabte per James Alex Fields contra una marxa antifeixista a Charlottesville (Virgínia) és un ‘acte terrorista’. En declaracions a la NBC, ha dit: ‘L’ús de la violència per a incitar terror i por, per descomptat que és terrorisme’.

Ahir, una mobilització de supremacistes blancs que protestaven contra la decisió de retirar una estàtua d’un general confederat va desencadenar forts enfrontaments entre grups nazis i grups antifeixistes a Charlottesville. Tot i que encara no se sap el nombre total d’afectats, hi ha hagut com a mínim un mort, diverses persones ferides i uns quants detinguts. Davant aquesta situació de tensió, el govern ha declarat l’estat d’emergència i ha mobilitzat l’exèrcit de Virgínia.

Centenars de persones van sortir al carrer sota el lema ‘Unir la dreta’ per protestar en contra de la retirada de l’estàtua que homenatjava el general Robert E.Lee, a qui els extremistes caracteritzen com a ‘símbol històric del poder blanc’. Tot i que l’ajuntament de la ciutat ja havia prohibit prèviament aquesta mobilització, els manifestants van mostrar consignes nazis, banderes i van llançat gasos lacrimògens contra els opositors.

En un moment de la concentració, un cotxe va sortir disparat contra un grup de manifestants antinazis i va matar una persona, com es veu en aquests vídeos.

Donald Trump va fer un piulet condemnant els fets però sense culpar-ne els agressors. ‘Tots hem d’estar units i condemnar l’odi, no hi ha lloc per a aquest tipus de violència a Amèrica. Anem tots a la una!’, va dir.

Vegeu-ne alguns vídeos tot seguit:

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]