Grallers i timbalers d’arreu han fet un concert a les portes del Centre Penitenciari dels Lledoners (Bages), on hi ha reclosos Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Hi han actuar per a mostrar el suport als presos polítics, ‘per a fer visible la injustícia d’aquesta situació i reivindicar que el col·lectiu graller està tossudament alçat’, com diuen en un comunicat. La música es podia sentir de dins del centre, segons que els han indicat familiars dels presos polítics.

Grallers per la Llibertat és una plataforma sorgida per tal de vertebrar accions conjuntes d’aquest col·lectiu en favor dels drets polítics i socials de Catalunya. La primera acció que han organitzat és aquest concert, en què han interpretat peces com El Cant de la Senyera, l’Estaca i Els Segadors. També treballen en una nova mobilització al Centre Penitenciari Puig de les Basses, on és tancada la consellera Dolors Bassa, el 8 o 9 de setembre. A banda, Grallers per la Llibertat participarà en la manifestació de l’Onze de Setembre i pretén vertebrar la comunitat grallera per tal que s’impliqui ‘en la lluita pels drets polítics i socials de Catalunya’.

El grup es va formar espontàniament el 20 de setembre, juntament amb més instrumentistes tradicionals, i van actuar en l’escenari que l’ANC i Òmnium van organitzar a Gran Via aquell dia. Després d’aquella mobilització, els grallers van coordinar-se per Whatsapp per preparar una acció conjunta amb vista al 1r d’octubre i van organitzar diverses cercaviles de Matinades a una trentena de municipis catalans.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb