El president Carles Puigdemont ha difós un missatge institucional amb motiu de l’aniversari del 20-S. ‘Us necessitem més que mai, mobilitzats i decidits, […] resistint les provocacions i mantenint la serenitat i la no-violència’, ha dit, adreçant-se a la ciutadania. ‘Redoblem el compromís amb la República, amb la resistència no violenta i la radicalitat democràtica’, ha afegit.

‘És especialment important que renovem compromisos i el més important és el de les eleccions del 21 de desembre, no ens podem apartar d’aquest compromís’, ha reclamat. També ha reconegut que sovint hi ha discrepàncies entre els partits polítics independentistes, però que ‘el conjunt de l’acció republicana avança amb determinació i de manera irreversible’.

‘El 20-S vam sortir al carrer d’una manera serena, no violenta i determinada perquè sabíem que davant la repressió i l’autoritarisme ens havíem de plantar’, ha explicat. L’estat espanyol es nega a fer servir la política per a resoldre un conflicte polític i ho fia tot a policies, jutges i fiscals. Un “a por ellos” judicial amb el cap de l’estat al capdavant’, ha denunciat.

També ha dit que, arran del 20-S, es va construir un relat judicial, amb proves que s’han desmentit, per a criminalitzar l’independentisme. ‘Aquest sistema és capaç d’empresonar líders pacífics i pacifistes pensant que gràcies als seus ressorts de poder en sortiran indemnes. Aquesta pretensió és inútil’, ha dit. I ha reiterat que hi havia una persecució política contra l’independentisme i que no hi havia garanties d’un judici just.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb