L’advocat belga de Carles Puigdemont, Paul Bekaert, anit al programa Preguntes Freqüents de TV3 va criticar durament el procés judicial dels polítics independentistes catalans que pilota el jutge Pablo Llarena. ‘En un cas semblant, els tribunals belgues dirien que el procediment és nul perquè no s’han respectat els drets de la defensa ni hi ha un jutge independent’, va dir. En cas que un tribunal belga sentenciés que el procediment és nul, Beakaert creu que suposaria també haver de declarar nul el procés que del tribunal Suprem espanyol.

Vegeu ací l’entrevista sencera:

Sobre la demanda civil que Puigdemont i els consellers exiliats han presentat contra Llarena a la justícia belga, Bekaert va deixar clar que si el jutge espanyol no es presenta a la citació judicial de setembre, car no és obligat a comparèixer-hi, pot ser condemnat en absència. Segons Bekaert, Puigdemont va encertar el destí quan es va exiliar a Bèlgica.

Així mateix, Bekaert es va mostrar sorprès per com la justícia espanyola persegueix els dirigents independentistes: ‘Tinc 44 anys, crec en els drets humans, i he de confessar que em sorprèn moltíssim tot això que ha passat a Espanya fins ara. Que es tanquin parlamentaris electes; que no es respecti la immunitat política; que es confongui la política amb el dret; que es criminalitzi l’oposició política i, en comptes de combatre-la al parlament i a les eleccions, se’ls tanca i liquida moralment.’

Bekaert va respondre també qüestions sobre l’exili de Valtònyc, el raper exiliat qui és condemnat a tres anys i mig de presó per les seves paraules de cançons. ‘No puc jutjar si és bo que hagi partit o no, però crec que, quan una persona és perseguida per les seves opinions, té dret de fugir. És un delicte d’opinió i, per tant, una limitació de l’expressió.’ Per tot això, l’advocat belga creu que a Espanya la llibertat d’expressió és molt limitada.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]