[VÍDEO] Puig: “Estrenem una dècada: la dècada decisiva, la dècada de les oportunitats”

  • Puig ha recordat la figura de l'humanista valencià Lluís Vives per a transmetre la importància de la ciència, l'educació i d'Europa

VilaWeb
Redacció
31.12.2020 - 14:00
Actualització: 31.12.2020 - 20:17

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha adreçat el seu missatge de Cap d’Any als valencians des de la seu històrica de la Universitat de València, on hi ha l’estàtua de l’humanista valencià Lluís Vives, una figura que Puig ha volgut aprofitar per a transmetre la importància de la ciència, l’educació i d’Europa, essència del pensament de Vives.

Puig ha enviat el seu efecte i “una sentida abraçada amb les 2.800 famílies valencianes que han perdut a un ser estimat” i ha donat ànims als pacients de covid que passaran el Cap d’Any ingressats a l’hospital. “La vostra salut és el que més ens preocupa ara mateix”, els ha dit. El president ha recordat que la pandèmia ens ha privat “de la família, del treball i –de vegades– de les llibertats”, però també ha visibilitzat tres fortaleses del poble valencià.

La primera fortalesa és que “tenim uns servidors públics als hospitals, als centres de salut, a les residències, als cossos de seguretat i a les aules que han arriscat la vida per persones desconegudes, i que han enaltit el nostre model social de benestar”. La segona que “comptem amb un gran teixit d’empreses, de cooperatives, d’autònoms, de treballadors i treballadores, plenament compromesos amb la prosperitat col·lectiva”. I tercera: “Que el poble valencià no és com el pintaven quatre tòpics falsos, sinó que ha demostrat ser un poble immensament fort, prudent i convençut.”

Puig, que ha agraït a la societat valenciana l’esforç, ha celebrat que “per fi, tanquem este fatídic 2020” i que amb el 2021 estrenem una nova dècada: “la dècada decisiva, la dècada de les oportunitats”. El president ha destacat que la resposta de la Unió Europea en aquesta crisi ha estat “ben distinta” que a l’anterior crisi financera, i diu que “això ens dóna força per a una eixida més ràpida, vigorosa i transformadora”.

“Deia el pensador George Steiner que ‘Els parallamps han d’estar connectats a terra’. Que fins i tot les idees més abstractes han d’estar ancorades en la realitat.
Així és. I la realitat que més ens preocupa, junt amb la salut, és la creació de treball”, ha afegit. Puig ha destacat que en només tres anys el País Valencià rebrà d’Europa cinc voltes més recursos que tots els fons europeus percebuts en una dècada i mitja. “
És una situació inèdita”, ha afegit.

Aquesta injecció de recursos, diu Puig, s’ha de traduir en la creació de 90.000 llocs de treball en els pròxims tres anys, uns “llocs de treball de qualitat associats al coneixement, a la nova indústria, a la sostenibilitat de les noves energies i a la digitalització”.

2021, l’any de l’esperança

El president Ximo Puig ha definit el 2021 com “l’any de l’esperança”, per l’arribada del vaccí i per la reactivació econòmica impulsada per Europa. “Eixa Europa il·lustrada a la que tant va contribuir –ara fa 500 anys– Lluís Vives. Un home de raó, de diàleg i de concòrdia”, ha dit Puig, que ha citat una frase del pensador valencià: “Ha de ser afany particular dels qui governen cuidar, i posar tot el seu esforç, en què uns servisquen d’auxili als altres, que ningú siga oprimit, ningú injuriat, ningú reba dany injust, i que el més dèbil siga assistit pel més poderós.”

Aquesta, segons Puig, és la via valenciana a seguir. “El camí dels governants no pot ser la crispació i les trinxeres que veiem, malauradament, cada dia. Perquè això, ¿de què serveix? De res. ¿A qui li millora la vida? Absolutament a ningú. Per tant, desplacem el soroll estèril”, ha dit.

Abans d’acabar, Puig ha destacat alguns dels problemes socials que continuen vigents però que han pogut quedar eclipsats per la pandèmia: la violència masclista, la solitud de la gent gran, la migració juvenil, la pobresa infantil i el retrocés de la classe mitjana i la precarietat laboral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any