La recepta de Víctor Font per a resoldre el ‘desgavell’ del Barça

  • Crònica de l’acte de presentació de la candidatura de Víctor Font a la presidència del FC Barcelona, ‘Sí al futur’, al Conesa Beer Barcelona

VilaWeb
Roger Graells Font
31.01.2020 - 20:50
Actualització: 31.01.2020 - 20:58

El flaire de cervesa artesana és el primer que es nota a l’entrada a la Conesa Beer Barcelona. És el lloc que ha triat l’empresari Víctor Font per a presentar ‘Sí al futur’, la seva candidatura a la presidència del FC Barcelona. Les eleccions són previstes l’any vinent, però Font ja fa temps que parla amb molta gent i que prepara el seu projecte. És una cursa de fons que fa set anys que corre des del 2013. Ho compara amb una ciutat que aspira a ser la seu dels Jocs Olímpics.

L’acte és una presentació del candidat a càrrec del periodista Antoni Bassas. El local és ple de gom a gom. Les parets respiren futbol. Estan decorades amb desenes de banderins de diversos clubs de futbol, tant del país com de l’estranger. El clima és d’expectació, amb un punt d’il·lusió continguda i de ràbia pel moment actual del Barça que s’expressa amb contundència al torn de preguntes. Ara fa just un any, el 31 de gener del 2019, Bassas ja va fer de mestre de cerimònies del primer acte oficial de la candidatura de Font.

Bassas i Font es coneixen des de fa vint anys. L’empresari és fundador i accionista del Diari Ara. De fet, el periodista és qui va explicar a Font la creació del diari i qui va demanar-li que apostés econòmicament pel projecte. Ara, però, Font es planteja de vendre’s les accions de cara a les eleccions per a evitar que hi hagi la percepció d’un conflicte d’interessos.

Gairebé una hora abans que comenci l’acte, ja hi ha els primers socis del Barça a la cerveseria. ‘Hem d’arreglar això que estan fent’, diu una sòcia a Font minuts abans que arrenqui l’acte. Un senyor gran constata la poca il·lusió que té la gent per anar al Camp Nou: ‘L’altre dia vaig proposar a un veí d’anar-hi, però em va dir que no perquè feia fred. Abans la gent matava per venir al Barça!’, exclama. ‘L’altre dia, amb el segon gol del València, vaig apagar la tele. Feia anys que no ho feia’, confessa un altre.

Dins del barcelonisme, la figura de Font s’associa a Cruyff, Guardiola, Laporta i Xavi Hernández, mentre que Bartomeu era la mà dreta de Sandro Rosell i se l’associa a la tradició nuñista. L’ex-capità del Barça ha estat precisament el primer objectiu de Bartomeu per a substituir Ernesto Valverde a la banqueta. Un moviment que pot interpretar-se com un intent de fer la traveta a Font a un any i pocs mesos de les eleccions, perquè Xavi pot representar un dels principals reclams de la candidatura ‘Sí al futur’. Font, però, evita de valorar-ho així: ‘Estic convençut que no era una previsió electoralista’, comenta.

Bassas: Font és com Cruyff

Bassas arrenca fort, comparant Font amb Cruyff. ‘En Víctor té un projecte personal per a revolucionar el Barça, igual que va fer Cruyff amb el futbol’, diu. ‘Planteja una transformació, gairebé una revolució, del model de gestió’, afegeix. Font adverteix del risc d’afrontar una renovació profunda del club, tenint en compte que s’acosta la retirada de la generació liderada per Leo Messi, i els canvis que afronta el futbol professional modern. El rumb del club blaugrana no satisfà a una part important de la massa social, emprenyada amb la directiva de Josep Maria Bartomeu pel joc de l’equip de futbol i la mala imatge que projecta l’entitat en ocasions reiterades. Font representa per molts socis un canvi, un trencament amb la directiva actual.

El primer tram de la conversa és un repàs a la vida professional de Font, als seus vincles amb el Barça i al seu passat futbolístic a Granollers, així com a les primeres iniciatives que ha posat en marxa la candidatura. L’èxit principal ha estat incloure a l’ordre del dia de l’Assemblea de Compromissaris un debat sobre la introducció del vot electrònic. Ara, demana que es faci un nou referèndum sobre l’Espai Barça pel sobrecost del projecte, uns cent milions d’euros.

A la pantalla, s’exhibeix una foto de Font amb Bassas i Guardiola, i una altra amb Xavi. ‘En Pep no ha de treballar per la competència, i en Xavi no pot estar gaire temps fora del club. Critica que Bartomeu intentés incorporar-lo com a entenador, i a l’ex-capità Carles Puyol com a membre de la direcció esportiva. ‘Hem de crear les condicions perquè aquest talent treballi per al Barça i no vagi a treballar per la competència’, diu. ‘Hem treballar amb Xavi perquè sigui el pal de paller del projecte esportiu, amb independència de que sigui o no l’entrenador’, afegeix.

Entrevista a Víctor Font: ‘Hem de crear les condicions
perquè Xavi pugui ser l’entrenador del Barça’

Les línies mestres del projecte

Font assegura que vol posar els socis al centre del club, i que per això cal instaurar el vot electrònic per a consultar decisions rellevants als propietaris del club. També vol impulsar l’eliminació els avals –tot i que no depèn de la junta, caldria fer-ho per llei– per a accedir a la directiva i impulsar la meritocràcia, i que els socis que arribin a la direcció del club tinguin experiència en el món de l’esport, l’empresa o l’àmbit institucional. ‘Bartomeu sap de futbol menys que la mitjana del soci’, afirma.

També creu que la directiva no ha de prendre les decisions del dia a dia, sinó marcar les línies estratègiques, i critica que els futbolistes són qui mana actualment al club. ‘Hi ha seixanta empreses a Catalunya que facturen més que el Barça’, comenta respecte a l’èxit econòmic que reivindica la junta de Bartomeu, amb uns ingressos de mil milions d’euros. Segons Font, el club pot aspirar a facturar el doble i fins i tot el triple.

Sobre l’Espai Barça –la remodelació del Camp Nou i l’entorn– se’n mostra partidari, però amb transparència i que se sotmeti a un nou referèndum entre els socis. ‘Ningú no ens ha explicat mai el deute real del club. Ens enganyen a cada cantonada’, lamenta sobre la directiva de Bartomeu.

El Barça i la política

Després de conversar una hora amb Bassas, Font ha respost algunes preguntes del públic. Una ha estat sobre el paper del club en el moment polític actual. ‘El Barça té les seves arrels en el catalanisme. Hem estat l’exèrcit i la selecció extraoficial de Catalunya. En un conflicte polític com el que hi ha, el paper del Barça ha de ser contribuir a ajudar que la resolució sigui per la via democràtica. Creiem que el dret de decidir és quelcom que el Barça hauria de defensar, de manera més clara i contundent. També pensem que fer un ús polític del Barça no toca, perquè hi ha moltes ideologies representades i tothom s’hi hauria de sentir còmode’, ha explicat.

Durant la recta final de l’acte també s’ha criticat la deixadesa amb el patrimoni del Barça, especialment amb l’edifici històric de la Masia, i el poder del vestidor sobre el rumb del club. ‘Falten lideratges per a arreglar tot aquest desgavell, directrius clares que després s’executin’, ha comentat Font. També és partidari de tornar a permetre a qualsevol persona que sigui sòcia del club, amb mecanismes de control, i s’ha compromès a canviar la política comunicativa del club.

Les intervencions dels socis són llargues, gairebé com els tradicionals mítings de les assemblees del club, i obliguen Bassas a donar per acabat l’acte al cap d’una hora i mitja. La majoria de la gent es queda al local per a prendre una cervesa i comentar la jugada, bàsicament el moment del primer equip de futbol. El soci està emprenyat, però els títols a final de temporada poden marcar el resultat d’unes eleccions. Les del Barça seran, si abans no hi ha un daltabaix, el juny del 2021.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any