El govern de Veneçuela ha declarar persona non grata l’ambaixador d’Espanya, Jesús Silva Fernández, ‘en virtut de les agressions continuades i els recurrents actes d’ingerència en aspectes interns’ del país per part del govern espanyol. En un comunicat, el ministeri d’Afers Estrangers veneçolà ha justificat la decisió per les crítiques públiques del president espanyol Mariano Rajoy. Dimecres, Caracas va cridar a consultes l’ambaixador espanyol com a represàlia per l’últim paquet de sancions adoptat per la UE

El Govern de Nicolás Maduro ha recordat la visita del president espanyol, Mariano Rajoy, a Estats Units el setembre de 2017. Allà, segons Caracas, va accedir a ‘rebre infames instruccions i sotmetre als seus designis pel que fa a Veneçuela, comprometent-se a assumir el lideratge de la conspiració a Europa’.

Aquestes ordres s’haurien traduït en els ‘atacs’ de la UE contra la ‘sobirania i independència’ del poble veneçolà. Segons Veneçuela, Rajoy va accedir a les peticions del president nord-americà, Donald Trump, ‘a canvi de inconfessables beneficis polítics i econòmics per a profit particular d’una part de la cúpula que governa Espanya’.

Al·lusions a Catalunya
El ministeri veneçolà ha al·ludit a unes recents paraules de Rajoy en què el president espanyol diu desitjar per als veneçolans ‘el mateix que per als espanyols’. ‘Lamentablement, el Regne d’Espanya és un dels països més desiguals d’Europa’, afegeix Caracas en la seva nota.

Així, ha denunciat els ‘incomptables’ desnonaments d’habitatges, les ‘alarmants’ taxes d’atur, els ‘escandalosos’ casos de corrupció ‘i les mesures per’ segrestar el dret de decidir del poble de Catalunya ‘. A més, critica ‘la judicialització de la política per perseguir i empresonar als que difereixin de la posició oficial, tancant qualsevol opció de diàleg civilitzada amb els seus adversaris’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]