Vargas Llosa

L’escriptor peruà Mario Vargas Llosa ha enviat una carta a la presidenta del PEN Internacional, Jennifer Clement, anunciant que deixava l’organització perquè ha denunciat la persecució de què són víctima els catalans i ha demanat l’alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Segons que publica el diari El Mundo, Vargas Llosa, orador habitual dels actes espanyolistes, diu que el comunicat és ‘ple de mentides i calúmnies’. L’escriptor era president emèrit del PEN Club abans de prendre aquesta decisió.

Vargas Llosa ha definit la seva renúncia com ‘irrevocable’, ja que considera que el comunicat anava dirigit contra ‘el règim democràtic d’Espanya en relació a l’intent de cop d’estat dels independentistes catalans’ A més, ha definit l’independentisme com un ‘moviment racista’.

El comunicat anava signat pel PEN Internacional i les delegacions de quinze països diferents i recordava que un dels principis de la carta fundacional de l’organització és la defensa de la lliure circulació d’idees dins de cada país: ‘En virtut d’aquest principi, els seus membres han de negar-se a qualsevol forma de supressió de la llibertat d’expressió al país o a la comunitat a la qual pertanyen i s’han d’oposar a la censura arbitrària en temps de pau.’

A més, el text té el suport a tall individual de Jennifer Clement (presidenta del PEN Internacional), Kätlin Kaldmaa (secretària general del PEN Internacional), Carles Torner (director executiu del PEN Internacional ), José Eduardo Agualusa, Erri De Luca, Suso de Toro, Colm Tóibín, Mary Ann Newman, Simona Škrabec (presidenta del Comitè de Traducció i Drets lingüístics del PEN Internacional), Burhan Sönmez (vocal de la junta del PEN Internacional), Marjan Strojan (president del Comitè de la Pau del PEN Internacional) i Salil Tripathi (president del Comitè d’Escriptors Empresonats del PEN Internacional).

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb