L’hospital Vall d’Hebron trasplanta amb èxit un fetge per a dues nenes

  • La intervenció ha dividit l'òrgan per a les dues receptores

VilaWeb
L'equip de metges que han portat a terme el trasplantament amb les mares de les dues nenes
Redacció
07.08.2018 - 12:27
Actualització: 07.08.2018 - 23:59

L’hospital Vall d’Hebron ha aconseguit de fer un trasplantament hepàtic split per a dues nenes de 13 anys i 8 mesos. Aquest tipus de trasplantament requereix un alt nivell d’experiència i es fa només en casos excepcionals. Abans d’aquesta intervenció al juliol, l’hospital només ho havia fet una vegada, el 2002.

Les dues nenes tenien una situació ‘molt complexa’. La Naroa, de 13 anys, patia una malaltia metabòlica que l’obligava a seguir una dieta molt restrictiva i un hepatocarcinoma (càncer de fetge). Per la seva banda, la Roma, el nadó de vuit mesos, patia una malaltia genètica rara, la síndrome d’Alagille, que li havia causat una cirrosi hepàtica irreversible.

El trasplantament hepàtic split és una intervenció d’alta complexitat que consisteix a dividir el fetge del donant en dues parts per obtenir dos empelts completament funcionals que van a parar a dos receptors. En aquest cas, el donant de fetge era també un menor.

Un equip format per un metge i una infermera es van desplaçar fora de Catalunya per l’extracció de l’òrgan, que, un cop arribat a Vall d’Hebron, va ser dividit en dues parts per l’equip del Dr. Ramón Charco. ‘Mentre es feia l’split o divisió del fetge, simultàniament, en dos quiròfans, es preparava a les dues nenes per rebre l’òrgan. D’aquesta manera, es reduïa el temps d’isquèmia (temps que passa l’òrgan d’ençà que s’atura el subministrament de sang fins que es restaura)’, explica el Dr. Jesús Quintero, metge adjunt de la Unitat de Gastroenterologia, Hepatologia, Suport Nutricional i Trasplantaments Hepàtics Pediàtrics de Vall d’Hebron.

La Naroa va rebre l’alta hospitalària set dies després del trasplantament i ja pot menjar carn i embotits, cosa que abans no podia fer. Està totalment curada tant de la metabolopatia com del càncer de fetge. La criatura de vuit mesos continua ingressada a Vall d’Hebron i la seva evolució és molt satisfactòria.

Vall d’Hebron és un centre de referència en trasplantament hepàtic pediàtric, tant per l’expertesa dels professionals que formen part de l’equip com per les innovacions tecnològiques que utilitzen.

L’any 1985 es va fer a Vall d’Hebron el primer trasplantament hepàtic pediàtric a l’estat espanyol, amb el qual posava en marxa el seu programa de trasplantaments hepàtics infantils. També ha estat pioner a fer el primer split per a receptors adult i nen, i a reduir un fetge per implantar-lo en un pacient. Una altra fita important va ser l’any 2002, quan van fer un split hepàtic amb donant i receptors infantils.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any