El grup de recerca QBIS-CAT de la Universitat de Girona (UdG) ha descobert una nova estratègia sintètica per modificar esferes de carboni, com ara els ful·lerens, de manera selectiva. L’investigador en cap del grup de recerca, Xavi Ribas, ha explicat que ho han aconseguit encapsular-les dins d’una ‘gàbia nanoscòpica’. Els ful·lerens tenen una forma idèntica a una pilota de futbol i són un component essencial de les plaques solars i segons els investigadors, aquest nou descobriment podria comportar una nova generació de les plaques solars i també es preveu que amb aquesta nova estatègia es puguin aconseguir compostos biomedicinals actius.

Els investigadors de la UdG han aconseguit ‘obrir la gàbia a través de les seves finestres’, donant accés a regions molt concretes de l’esfera de carboni i permetent la modificació selectiva d’aquestes zones. Aquests nous ful·lerens modificats, obtinguts amb alt rendiment i puresa, no es poden obtenir per cap altra via sintètica. El descobriment ha estat realitzat principalment per l’estudiant de doctorat Carles Fuertes.

Aquesta recerca s’ha realitzat en estreta col·laboració amb l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN2), el sincrotró ALBA-BCN i el Servei de RMN de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb