cítrics País Valencià

La Unió de Llauradors ha demanat que se suspengui la importació de cítrics de Sud-àfrica fins que no s’hi hagi restringit l’ús de productes fitosanitaris prohibits a la Unió Europea.

Segons un primer estudi d’aquesta organització, a Sud-àfrica es poden fer servir més de mig centenar de matèries actives de productes fitosanitaris prohibides a la Unió Europea en el cultiu de cítrics, entre els quals el paraquat, un herbicida que amb dosis determinades afecta el tracte gastrointestinal, el ronyó, el fetge, el cor i més òrgans.

També hi ha el metil azinfos, prohibit per l’Agència de Protecció Ambiental des del 2004 i per la Unió Europea des del 2006 perquè és un insecticida molt tòxic per als amfibis, els peixos, els mamífers, els crustacis i els mol·luscs.

La Unió de Llauradors anuncia que continuarà elaborant estudis de tots aquells acords comercials que subscrigui la UE amb països tercers per vigilar que els productes no continguin productes fitosanitaris prohibits en l’àmbit comunitari, perquè ‘fan perillar la seguretat alimentària’.

D’una banda, segons explica, la utilització d’aquestes matèries actives, a més d’implicar un possible risc per als consumidors, té un gran risc per als encarregats d’aplicar-los i del medi global; i d’una altra, permet als agricultors sud-africans de produir cítrics amb un cost de cultiu menor que als agricultors europeus.

Això és ‘un clar greuge comparatiu i discriminació per als agricultors valencians i un perjudici per als consumidors’, diuen. Després de presentar aquest estudi a l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu), el president, Fernando Móner, ha assenyalat que els resultats de l’estudi han suscitat preocupació per la seguretat alimentària i s’ha demanat: ‘Com és possible que es permeti l’entrada de productes que han estat tractats amb aquests components i que porten part d’aquests residus?’

La Unió exposarà a l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i a l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) els perjudicis que implica als consumidors europeus el fet de permetre importacions de cítrics de Sud-àfrica.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb