Unes mutacions hereditàries poden ajudar a fer tractaments més precisos per al càncer de pròstata metastàtic

  • Un assaig clínic identifica que alguns pacients que tenen aquesta afectació responen als inhibidors de PARP, que ja estan aprovats en el cas del càncer de mama metastàtic

VilaWeb
ACN
08.02.2018 - 17:07
Actualització: 08.02.2018 - 21:14

Un estudi encapçalat pel doctor Joaquín Mateo, investigador principal del Grup de Recerca Translacional en Càncer de Pròstata del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), ha identificat que alguns pacients amb càncer de pròstata metastàtic que pateixen unes mutacions en gens reparadors de l’ADN responen als inhibidors de PARP, que ja estan aprovats en el cas del càncer de mama metastàtic. Aquest fet obre la porta a què es puguin fer tractaments més precisos, ja que un 20-25% dels afectats per aquest tipus de càncer tenen mutacions relacionades amb la reparació de l’ADN, amb mutacions en el gen BRCA o d’altres de semblants. Amb tot, aquest treball, que s’ha publicat aquest dijous a la revista European Urology coincidint amb la seva presentació durant el congrés de la Societat Americana d’Oncologia Clínica Genitourinaria a San Francisco, conclou que els pacients es continuen beneficiant dels tractaments estàndards que s’han fet fins ara en aquest tipus de tumors.

Fins fa poc es creia que el càncer de pròstata era una malaltia que depenia només de la via de les hormones masculines. El 2015, però un treball en què participà el doctor Joaquín Mateo va posar de manifest que fins a un 20-25% dels pacients amb càncer de pròstata metastàtic presentaven mutacions relacionades amb la reparació de l’ADN, amb mutacions en el gen BRCA o d’altres de semblants.El 2016, Mateo i els seus col·laboradors van reportar en el The New England Journal of Medicine que aquesta mutació havia estat heretada en néixer en la meitat d’aquests casos (aproximadament un de cada deu pacients amb càncer de pròstata metastàtic). Això va motivar que aquestes mutacions es comencessin a tenir en compte en els pacients amb càncer de pròstata, com ja passa amb altres tumors de mama o d’ovari.

Aquests estudis van obrir la porta a pensar si aquests pacients amb mutacions podrien respondre més bé a altres tractaments si es coneixia d’antuvi que presentaven aquesta mutació.Un assaig clínic encapçalat per Mateo al Regne Unit identificà que alguns d’aquests pacients amb mutacions responen als inhibidors de PARP, que ja estan aprovats en el cas del càncer de mama metastàtic en portadores de mutacions de BRCA, per exemple, i ha portat a l’obertura de diversos assajos clínics internacionals en càncer de pròstata que estan en marxa ara mateix.

El pas següent fou seguir aquests pacients per a veure’n la resposta al tractament, un cop coneguda la mutació, i si aquesta alteració podia afectar l’eficàcia del tractament. En total es van analitzar els resultats de 390 pacients de càncer de pròstata metastàtic en els que es coneixia l’estat de la mutació en gens reparadors de l’ADN, i així valorar com havien respost als tractaments estàndards.

‘Els resultats indiquen que els pacients amb mutacions en els gens BRCA es continuen beneficiant del tractament estàndard de manera semblant a altres pacients de càncer de pròstata metastàtic que no les presenten, amb una mitjana de supervivència global i de progressió lliure de malaltia semblants’, ha explicat a través d’un comunicat del VHIO de la Vall d’Hebron el doctor Mateo. A més, es va observar que entre els pacients amb mutacions hi havia una tendència cap a una supervivència global més alta en aquells que havien participat en estudis amb inhibidors de PARP o platins.

‘El que veiem és que aquests pacients amb mutacions es beneficien dels tractaments estàndards, però, a més, podrien tenir opcions addicionals de tractament, fet que és important de cara a planejar l’estratègia de tractament a llarg termini’, ha exposat el doctor Mateo. ‘És cert que són dades encara molt preliminars, però ens conviden a ser optimistes’, ha destacat.El càncer de pròstata és un dels més freqüents en els homes, i segons dades de SEOM (Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica), el 2017 va ser el tumor que es va diagnosticar amb més freqüència en barons, amb uns 30.000 casos nous a Espanya. De fet, d’aquest tumor moren cada any, només al territori espanyol, gairebé 6.000 persones, i sovint es comporta de manera agressiva, metastatitza, i de vegades fins i tot apareix precoçment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any