El Grup de Seguiment de la Vacunació enfront la covid-19 a Catalunya ha publicat una proposta per a allargar l’interval entre dosis en situació de lliurament insuficient de vaccins. En aquesta crida urgent demanen un canvi en l’estratègia de vaccinació davant l’endarreriment de la campanya pel lent lliurament de dosis i per les restriccions, a l’estat espanyol, del vaccí d’AstraZeneca als menors de seixanta anys i majors de setanta. Creuen que s’ha de valorar la possibilitat d’allargar l’interval entre dosis establertes dels vaccins d’ARNm (Pfizer i Moderna), un fet que permetria d’augmentar el nombre de primeres dosis i protegir un percentatge més gran de persones de risc, i per tant reduir de manera més ràpida el nombre d’hospitalitzacions i morts. Expliquen que alguns països ja ho han provat –com ara Dinamarca, França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit, Finlàndia i Canadà– i que ja s’ha demostrat l’efectivitat. També asseguren que els possibles riscos d’aquesta estratègia són mitigables.

Diuen que els dos assajos clínics disponibles fets amb els vaccins de Pfizer/BioNTech i Moderna indiquen que l’eficàcia del vaccí enfront la malaltia simptomàtica s’observa a partir dels 12-14 dies de l’administració de la primera dosi. Si s’exclouen els primers 14 dies post-vaccinació, quan encara no és esperable que s’hagi generat una resposta immune adequada, els dos vaccins mostren una eficàcia del 92% fins al moment de l’administració de la segona dosi (19-42 dies).

Amb tot, demanen de mantenir l’interval establert (21 dies pel vaccí de Pfizer i 28 dies pel de moderna Moderna) pels grups de més risc, allargar l’interval fins a un màxim de 12 setmanes per a la resta de la població amb els vaccins d’ARNm i mantenir l’interval de 12 setmanes amb AstraZeneca.

El document l’han signat una vintena d’experts. Alguns d’ells són el físic Alex Arenas, la doctora Magda Campins, el professor de Farmacoepidemiologia Daniel Prieto-Alhambra i la professora d’Ètica Begoña Román Maestre.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.