ACN Barcelona.-Més d’una trentena d’entitats socials ja s’han adherit a la campanya ‘Som defensores’, una iniciativa de diferents col·lectius en defensa dels drets humans que pretén “donar resposta a l’ofensiva repressiva de l’Estat” arran de la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre. La campanya, que s’ha presentat aquest divendres al Col·legi de Periodistes, ha estat impulsada per Lafede.cat, ‘Defender a quien defiende’, Irídia, Associació Catalana de Defensa de Drets Humans del Col·legi d’Advocació de Catalunya i Rereguarda en Moviment. Les organitzacions oferiran tres telèfons de contacte per donar suport legal en casos de detencions o “violència policial”, i crearan una xarxa d’observadors a peu de carrer per documentar possibles “vulneracions de drets”, que de moment compta amb més de 15 persones.

A més d’aquestes mesures, han elaborat una guia legal sobre com actuar davant de situacions policials amb què la ciutadania es pugi trobar. El 28 de setembre també presentaran un informe “amb totes les violacions de drets civils i polítics” que asseguren que s’estan cometent a Catalunya. En aquests moments hi ha més de trenta entitats adherides al manifest de la campanya, tot i que ja compten amb més suports nacionals i internacionals.Els impulsors també han enviat el manifest a cinc grups de treball de les Nacions Unides, als quals demanen “un pronunciament públic basat en els drets humans”. “Sabem que estan dins d’aquests assumptes i que l’oficina de l’Alt Comissionat pels Drets Humans està reunida avui”, ha expressat David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.Des de la campanya denuncien les mesures adoptades per l’estat espanyol davant la convocatòria del referèndum del l’1-O, que consideren que són “abusives, innecessàries i desproporcionades”. En concret, consideren que estan vulnerant quatre drets humans fonamentals: el dret a un judici just i a la tutela judicial efectiva; el dret a la intimitat, a la inviolabilitat del domicili i a la privacitat de les comunicacions; el dret a la llibertat d’expressió i d’informació, i el dret a la llibertat de reunió i manifestació. Anaïs Franquesa, del Centre per la defensa dels Drets Humans Irídia, ha llençat un missatge a tots els cossos de seguretat: “no tolerarem cap vulneració de drets, davant qualsevol accés respondrem i denunciarem els fets davant de les instàncies nacionals o internacionals”, ha advertit. En un altre sentit, l’advocada penalista Laia Serra ha assenyalat “l’ús interessat” que es fa del llenguatge quan es parla en termes de legalitat o il·legalitat, i considera que es fan servir “eines argumentals i discursives” sense base legal.

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de Vilaweb