Torra volia recuperar Borràs al govern

  • El president allunya les eleccions i canvia el govern per respondre a la seva inhabilitació pel Suprem espanyol *** El PSPV torna a festejar Ciutadans per aprovar el pressupost *** Destituït finalment el president de l'Autoritat Portuària de les Balears per corrupció

VilaWeb
Pere Martí
03.09.2020 - 20:15
Actualització: 03.09.2020 - 21:04

TEMA DEL DIA
Eleccions.
El president Quim Torra fa dies que dóna senyals que la legislatura encara té recorregut. Els qui el volen enterrar abans d’hora no acaben d’interpretar bé les seves intencions ni la nova estratègia de Junts per Catalunya pactada amb Carles Puigdemont durant una llarga reunió aquest estiu a Catalunya Nord, tal com avançava dilluns VilaWeb, en aquesta secció. Els dos presidents van acordar d’ajornar la convocatòria de les eleccions, convertir la inhabilitació de Torra en un embat a l’estat espanyol i prioritzar la lluita contra la crisi econòmica originada per la pandèmia. Aquestes són les claus de la renovació. Tal com va anunciar Puigdemont a Prada, Junts per Catalunya es prepara per a una estratègia de confrontació i necessita que una part del govern, si més no, l’acompanyi.

La intenció inicial de Torra era convocar eleccions abans que el Tribunal Suprem espanyol l’inhabilités, però va acceptar la proposta de Puigdemont de convertir aquesta inhabilitació en un exemple més de la repressió espanyola. En canvi d’això, Torra va demanar de poder fer una renovació per guanyar musculatura i lideratge dins el govern. I això ho ha fet avui. El primer cap que va exigir va ser el de Miquel Buch. Ja l’havia demanat l’octubre de l’any passat, per les càrregues dels Mossos durant les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem espanyol. En el primer intent només va aconseguir una auditoria que no ha servit de res, però finalment ha pogut tallar el cap del conseller d’Interior, molt qüestionat per sectors independentistes, i hi ha posat Miquel Sàmper, un advocat especialitzat en drets humans.

El canvi de Mariàngela Vilallonga a Cultura ja es preveia, per la invisibilitat de la consellera, que només era notícia quan originava una polèmica estèril. El relleu per Àngels Ponsa pretén reactivar un dels sectors més castigats per la pandèmia, en fallida per haver de complir unes mesures sanitàries que no es demanen a alguns altres sectors. Torra ha volgut fins al darrer moment que tornés a ocupar el càrrec Laura Borràs, però finalment no ha estat possible perquè si la diputada deixava el grup parlamentari al congrés espanyol en lliurava el lideratge a Ferran Bel, dirigent del PDECat. Les últimes trucades entre Torra i Borràs han estat aquest matí mateix, però finalment la diputada ha declinat la proposició. El retorn de Borràs s’hauria interpretat en clau successòria.

El canvi a Empresa és més degut a motius polítics que no de gestió. Àngels Chacón era l’únic membre de la branca del govern del PDECat que no havia passat a Junts per Catalunya perquè no en compartia l’estratègia. En lloc de Chacón hi haurà Ramon Tremosa, independentista de pedra picada i economista de renom. És un relleu en clau de partit, perquè Chacón es perfila com a possible candidata del partit de David Bonvehí a les eleccions catalanes. Aquesta destitució ha irritat el PDECat, que l’ha qualificat de purga política, i també ERC, que mitjançant Gabriel Rufián ha instat Torra a governar més pensant en la pandèmia que no en el control del seu partit.

L’argument també és extensible a ERC, perquè Torra ha ofert al vice-president Pere Aragonès de canviar algun dels consellers republicans ‘cremats’ per la gestió de la pandèmia i el vice-president ho ha refusat. Tan partidista és canviar Chacón com mantenir els consellers responsables de la gestió de la pandèmia per evitar de reconèixer els errors que s’han comès, especialment a la conselleria de Treball i Afers Socials, encapçalada per Chakir El Homrani. Va ser ERC mateix que li va retirar les competències sobre residències de gent gran i les va passar a Sanitat, amb què reconeixia la mala gestió. Per la CUP, la remodelació demostra que el govern està esgotat, com ha explicat Carles Riera en una conversa amb els subscriptors de VilaWeb.

MÉS QÜESTIONS
El PSPV torna a festejar Ciutadans per aprovar el pressupost.
El president Ximo Puig torna a jugar amb Ciutadans per posar nerviosos Compromís i Podem, els seus socis de govern. El grup socialista ha demanat al Consell que enviï a les Corts un projecte de pressupost que s’adapti al pacte de reconstrucció que van aprovar cinc grups al Parlament. El PSPV intenta que els comptes del 2021 tinguin el suport de Ciutadans i el Partit Popular, i el portaveu socialista, Manolo Mata, ha apuntat que les Corts han d’obligar el govern que el pressupost que porten encaixi amb el pacte de reconstrucció. Compromís i Unides Podem no es tanquen tampoc a negociar els comptes, però amb matisos. El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha dit que treballaran per a aconseguir ‘la majoria més amplia possible’, cosa que no inclou tothom. La síndica de Podem, Naiara Davó, ha dit que el seu partit estarà obert a negociar un pressupost amb qui calgui. La portaveu del PP, Isabel Bonig, ha demanat que tots els diputats puguin tornar a les Corts i que es recuperi l’activitat parlamentària normal. El calendari del període de sessions s’ha ajornat i es preveu que el debat de política general es farà el 22 de setembre.

Destituït finalment el president de l’Autoritat Portuària de les Balears per corrupció. El Butlletí Oficial de l’estat espanyol (BOE) ha publicat la destitució del president de l’Autoritat Portuària de Balears (APB), Joan Gual de Torrella, investigat en un cas de presumpta corrupció. La publicació de l’ordre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana arriba quan fa gairebé un mes que el Consell de Govern de les Balears apartà Gual de Torrella del càrrec, el 7 d’agost. L’Autoritat Portuària ha publicat un missatge a Twitter agraint-li ‘de manera sincera’ la feina durant els darrers cinc anys a l’organisme. El 24 de juliol, Gual de Torrella va ser detingut, juntament amb quatre directius de l’APB, per la Guàrdia Civil en una operació anticorrupció. Va ser posat en llibertat provisional hores després. De moment, el govern no ha revelat el nom de cap possible candidat a substituir Gual de Torrella en el càrrec.

Les empreses andorranes perden un 33% de facturació el primer semestre de l’any. La crisi del coronavirus ha fet caure el 33% de la facturació de les empreses andorranes el primer semestre de l’any. És una de les dades més destacades de l’enquesta de la Cambra de Comerç sobre l’impacte econòmic de la covid-19. L’enquesta destaca que gairebé 7 empreses de cada 10 van haver d’aturar l’activitat durant el confinament i entre els sectors més afectats hi ha l’hostaleria, les benzineries, la restauració, el transport i la construcció. La majoria no confia en una recuperació ràpida i estima que la davallada de les vendes superarà el 15% el segon semestre d’enguany. Malgrat tot, l’enquesta també desprèn algunes dades d’optimisme: el 82% de les empreses no preveu de tancar i prop d’un 70% confia de sortir de la crisi amb els recursos propis. A més, el 93% diu que no té pensat d’acomiadar cap treballador els sis mesos vinents. El president de la cambra, Miquel Armengol, ha explicat que bona part de les empreses pensa que recuperarà els treballadors que surten de les suspensions temporals de contracte abans no acabi l’any, però opta per allargar-les si fos necessari.

LA XIFRA
12 escoles de Palma usaran carrers, places, casals de barri i pistes esportives per a ampliar els espais educatius al començament del curs escolar 2020-21, segons que ha explicat en una conferència de premsa el batlle de Palma, José Hila.

TAL DIA COM AVUI
El 3 de setembre de 1783 se signava el tractat de pau de París, que atorgava als Estats Units la independència del Regne Unit. Amb la ratificació del Congrés de la Confederació (gener del 1784) es posava punt final a la Guerra d’Independència dels EUA.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any