ACN Lleida.-Les escoles catalanes han millorat l’atenció a la diversitat cultural, però encara hi ha mancances en temes com ara treballar en les llengües d’origen o la llengua gitana. Així ho revelen les primeres conclusions de la investigació ‘Diversitat cultural i igualtat d’oportunitats a l’escola’, que desenvolupa el Grup de Recerca Anàlisi Social i Educativa de la Universitat de Lleida (UdL) i que es presenten en la primera de quatre càpsules audiovisuals adreçades a professionals de l’ensenyament, investigadors i professorat universitari. La iniciativa compta amb finançament del programa RecerCaixa, impulsat per l’Obra Social ‘la Caixa’ en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).

Entre les primeres conclusions d’aquest projecte que acaba enguany destaquen dades com ara que el 93,2% dels centres treballen la diversitat en el currículum escolar i un 63,5% tenen un pla de convivència. En canvi, només un 12,5% ofereixen classes en llengües d’origen de l’alumnat i el percentatge baixa fins el 0,6% pel que fa a la llengua gitana. Tampoc es planifiquen sessions sobre altres cultures (1,1% sobre la cultura gitana i 2,8% d’altres), segons han donat a conèixer des de la UdL.El primer dels quatre vídeos amb les conclusions de la recerca ‘Diversitat cultural i igualtat d’oportunitats a l’escola’ pretén “fer transferència del coneixement d’una manera innovadora”, explica el professor de la UdL Jordi Garreta. Per això, els responsables del projecte han volgut presentar les principals conclusions d’una línia de recerca que es va iniciar l’any 2000. La resta de càpsules serviran per “difondre experiències concretes de centres escolars”, ja que “estem fent el seguiment de 10 escoles durant 5 mesos”, ha afegit.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb