Una insòlita onada de protestes sacseja la Xina

  • A moltes ciutats hi ha hagut concentracions i manifestacions després de la mort de deu persones en un incendi, per causes que els manifestants vinculen amb les dures restriccions contra la covid, encara vigents

VilaWeb
Concentració a Pequín (Fotografia de Mark R. Cristino/EPA)
Redacció
28.11.2022 - 01:20
Actualització: 28.11.2022 - 07:47

Una insòlita onada de protestes va començar ahir a la nit en diverses universitats de Pequín i en ciutats com ara Xangai, Nanping, Canton i Wuhan, en resposta a un incident esdevingut a Ürümqui, la capital del Turquestan oriental uigur, o Xinjiang.

En l’incident, deu persones van morir en un pis on es va declarar un incendi i en què els bombers van trigar més de tres hores a apagar el foc. Els testimonis afirmen que les víctimes no van poder sortir del pis per les dures restriccions contra la covid –el govern xinès de vegades tanca edificis sencers amb cadenes o en bloca les sortides. El govern nega que aquestes mesures tinguin res a veure amb aquestes deu morts, però els manifestants no s’ho creuen.

La primera gran manifestació va ser a Ürümqui mateix divendres, quan molta gent va sortir espontàniament al carrer. Les autoritats xineses van reaccionar de seguida suavitzant molt les mesures contra la covid en aquesta ciutat i permetent als ciutadans de sortir dels barris on havien estat confinats, alguns dels quals de l’agost ençà. Però les imatges que van poden circular, malgrat el control d’internet, han originat manifestacions semblants en més ciutats, dissabte a la nit i sobretot aquesta nit passada.

Algunes d’aquestes manifestacions han anat més enllà de la protesta per les mesures tan dures contra el coronavirus. Hi ha vídeos de Xangai, per exemple, on es veu la gent cridant per reclamar la dimissió del president Xi Jinping i recordant els estudiants morts a Tiananmen l’any 1989.

Les morts d’Ürümqui són el darrer episodi d’una llarga sèrie d’incidents mortals en diverses ciutats que tenen a veure amb la política de covid zero, aplicada amb molta duresa per les autoritats xineses.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any