ACN Barcelona.-L’exposició ‘Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany’ retrata l’amistat i l’evolució artística del fotògraf Toni Catany i Maria del Mar Bonet. Una mostra que se suma a la celebració dels 50 anys de la carrera musical de Bonet. La seva discografia és el fil conductor de la mostra al Palau Robert que presenta 180 obres entre discos, cartells i fotografies. De fet, Catany va ser l’autor de més del 60% de les portades del seus discos, cartells i fotografies. L’exposició s’estructura en els àmbits: ‘Una mirada enamorada’, ‘Als ulls de l’amic’, ‘Salmaia’, ‘Retrats’, i ‘Ultramar, 2017’. El co-comissari Antoni Garau ha manifestat, en declaracions a l’ACN, que l’objectiu és mostrar “un testimoni de l’evolució cultural dels Països Catalans, des de Mallorca i Barcelona com s’evoluciona i cap on es va”. L’exposició es podrà visitar fins al 17 de novembre, a les Sales 1 i 2.

L’exposició aplega les millors fotografies que li va fer Toni Catany, Premi Nacional d’Arts Plàstiques i Premi Nacional de Fotografia del Ministeri de Cultura, i dona a conèixer l’amistat i l’evolució creativa dels dos artistes. De fet, també reflecteix el paper decisiu del fotògraf mallorquí en la conformació de la imatge pública de Maria del Mar Bonet.El co-comissari de l’exposició Antoni Garau ha explicat que la mostra narra la història d’una amistat entre dos creadors que “han crescut al mateix temps”. Garau ha destacat que les fotografies tenen diferents usos i un primer és donar a conèixer a Maria del Bonet i la seva música. Així mateix, hi té un pes important la relació personal entre els dos. Des de la Fundació Toni Catany, ha dit, han realitzat una exposició que volia presentar “aquesta relació fructífera entre dos dels creadors més grans que es pot tenir en el món de la cançó i la fotografia catalanes”. Una trajectòria en comú, que va començar quan la cantant iniciava la seva carrera musical al Setze Jutges a Barcelona. La literatura, especialment la poesia, la música i l’art van unir els dos amics, que intercanviaven suggeriments, preferències i lectures.El comissari ha recalcat que es mostren diferents evolucions com a les portades de discos i de cartells. Per una banda, ha afegit, hi ha l’evolució del concepte de disseny i de comunicació, i, per altra, dels interessos d’en Catany: “Sempre parla que la tècnica fotogràfica no és tan important com allò que es vol dir i transmetre”. En aquestes imatges, ha afirmat, es veu com Catany utilitza diferents tècniques fotogràfiques i ho aplica en la creació de la imatge que fa de la cantant. L’exposició ha estat organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat i la Fundació Toni Catany, que la va produir amb el suport de l’Ajuntament de Llucmajor. Aquesta proposta es va presentar el 2018 al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor i compta amb la col·laboració de l’agència de comunicació Hotwire i del Club Marketing de Barcelona.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb