A final del segle XIX, el Japó passava per un procés de modernització i industrialització que feia perillar les seves formes artístiques més tradicionals, entre les quals, l’ukiyo-e. Per això, a començament del segle XX, una sèrie d’artistes van revifar aquell art tradicional gràcies al shin hanga, un moviment artístic hereu de l’ukiyo-e. Fins al 20 de maig, es pot veure a la Fundació Joan Miró de Barcelona una exposició del màxim exponent d’aquest moviment: Itō Shinsui.

La mostra es diu ‘Tradició i modernitat‘ i aplega una seixantena d’obres d’un dels grans mestres del shin hanga. La majoria són gravats en fusta creats entre 1916 i 1964 procedents de la col·lecció de la Fundació Taiyo no Hikari. Seguint el més pur estil tradicional japonès, presenten universos d’imatges del món flotant i poblat de cortesanes, samurais, geishes i actors de kabuki. Però el shin hanga es diferencia de l’ukiyo-e perquè va saber dotar d’una nova sensibilitat els gravats. En el cas d’Itō Shinsui, la seva obra es divideix en dues grans categories, a bastament representades a l’exposició: el retrat tradicional femení i els paisatges idíl·lics.

La mostra es completa amb l’obra de Joan Miró ‘Retrat d’Enric Cristòfol Ricart’, del 1917 i prestada especialment per a l’ocasió del fons del Museu d’Art Modern de Nova York. És un dels exemples més primerencs del vincle entre l’obra mironiana i el pensament i l’art japonesos. Perquè l’objectiu final de la mostra és, a més de difondre l’obra d’Itō Shinsui, donar a conèixer les relacions subtils i profundes entre l’obra de Joan Miró i la tradició artística nipona.

En l’obra de Joan Miró hi ha diverses coincidències conceptuals i creatives amb la tradició japonesa i, concretament, amb els gravats d’Itō Shinsui. Alguns dels punts que tenen en comú tots dos artistes és l’observació tranquil·la dels objectes i la recerca de noves perspectives capaces d’esquinçar la influència de les velles imatges i tradicions.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb