Una exposició mostra la influència de l’art japonès en l’obra de Joan Miró

  • ‘Tradició i modernitat’ també difon l’obra d’Itō Shinsui, un dels mestres del corrent shin hanga

VilaWeb
Redacció
05.04.2018 - 16:00
Actualització: 05.04.2018 - 17:16

A final del segle XIX, el Japó passava per un procés de modernització i industrialització que feia perillar les seves formes artístiques més tradicionals, entre les quals, l’ukiyo-e. Per això, a començament del segle XX, una sèrie d’artistes van revifar aquell art tradicional gràcies al shin hanga, un moviment artístic hereu de l’ukiyo-e. Fins al 20 de maig, es pot veure a la Fundació Joan Miró de Barcelona una exposició del màxim exponent d’aquest moviment: Itō Shinsui.

La mostra es diu ‘Tradició i modernitat‘ i aplega una seixantena d’obres d’un dels grans mestres del shin hanga. La majoria són gravats en fusta creats entre 1916 i 1964 procedents de la col·lecció de la Fundació Taiyo no Hikari. Seguint el més pur estil tradicional japonès, presenten universos d’imatges del món flotant i poblat de cortesanes, samurais, geishes i actors de kabuki. Però el shin hanga es diferencia de l’ukiyo-e perquè va saber dotar d’una nova sensibilitat els gravats. En el cas d’Itō Shinsui, la seva obra es divideix en dues grans categories, a bastament representades a l’exposició: el retrat tradicional femení i els paisatges idíl·lics.

La mostra es completa amb l’obra de Joan Miró ‘Retrat d’Enric Cristòfol Ricart’, del 1917 i prestada especialment per a l’ocasió del fons del Museu d’Art Modern de Nova York. És un dels exemples més primerencs del vincle entre l’obra mironiana i el pensament i l’art japonesos. Perquè l’objectiu final de la mostra és, a més de difondre l’obra d’Itō Shinsui, donar a conèixer les relacions subtils i profundes entre l’obra de Joan Miró i la tradició artística nipona.

En l’obra de Joan Miró hi ha diverses coincidències conceptuals i creatives amb la tradició japonesa i, concretament, amb els gravats d’Itō Shinsui. Alguns dels punts que tenen en comú tots dos artistes és l’observació tranquil·la dels objectes i la recerca de noves perspectives capaces d’esquinçar la influència de les velles imatges i tradicions.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any