Trobem documentada la víbria de Barcelona per primera vegada l’any 1399, en la cerimònia de  coronació del rei Martí l’Humà. Fins al segle XVII serà un element molt habitual en les celebracions del Corpus i altres festes destacades de la ciutat. Malauradament, a partir del segle XVIII anirà desapareixent de l’escena festiva. Caldrà esperar fins a la processó de Corpus de 1993 perquè la capital catalana torni a gaudir de la presència d’aquest animal mitològic en el seguici.

Amb motiu del 25è aniversari d’aquesta efemèride, l’Associació de Festes de la Plaça Nova ha organitzat l’exposició Víbries catalanes. 25 anys de recuperació de la Víbria de Barcelona, que podrà veure’s entre l’11 i el 18 d’agost al verger del Museu Marès de Barcelona.  Tal com indica el títol, la bèstia barcelonina estarà acompanyada per altres exemplars de la seva espècie: la víbria del Poblenou, la de Castelló de la Plana, la del Vendrell, la Jove d’Igualada, i també la Pàjara de Terrassa, malgrat pertànyer aquesta a una altra raça. L’exposició estarà oberta en el marc de les 429es Festes de Sant Roc, que se celebraran entre el 14 i 18 d’agost al Barri de la Catedral de Barcelona.

Llegeix la notícia sencera a Tornaveu fent clic aquí

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb