Una delegació de liberals explica el referèndum a polítics i entitats a Brussel·les

  • El Col·lectiu Catalans Lliures es va reunir amb la Fundació Friedrich Naumann per la Llibertat i alguns eurodiputats

VilaWeb
Redacció
02.07.2017 - 22:00
Actualització: 03.07.2017 - 00:12

El Col·lectiu Catalans Lliures (CCL) va visitar la setmana passada Brussel·les i les institucions comunitàries europees per reunir-se amb representants polítics i organitzacions liberals. L’objectiu del viatge fou exposar i reivindicar el projecte liberal en una Catalunya independent. Foren rebuts al Parlament Europeu per l’eurodiputat i nou coordinador del grup ALDE al Comitè d’Economia del Parlament Europeu, Ramon Tremosa, i el seu assessor, Aleix Sarri. Els Catalans Lliures es van reunir amb la Fundació Friedrich Naumann per la Llibertat (FNF) i els eurodiputats Andreas Schwab i Mark Demesmaeker.

La delegació de liberals catalans va fer la primera reunió a Brussel·les amb Caroline Margaux Haury, Responsable d’Afers Europeus de la Fundació Friedrich Naumann per la Llibertat (FNF). Aquesta institució, associada al Partit Democràtic Lliure (FDP) alemany, actua en seixanta-cinc països i és considerada una de les organitzacions liberals més influents del món. Els participants a la reunió van coincidir en la necessitat de defensar ‘les societats obertes, el comerç i la globalització a Europa i el paper de les polítiques públiques basades en l’evidència a l’era del populisme’. Tanmateix, gran part de la trobada va girar entorn del referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre.

Discrepància per Ciutadans
Segons que expliquen els liberals catalans, la dirigent de la FNF va reconèixer que la intransigència del govern espanyol dificulta la possibilitat de canalitzar el conflicte per vies democràtiques i va posar la via escocesa com un exemple a seguir. Tanmateix, els liberals alemanys van exposar dubtes sobre un referèndum unilateral fora de la legalitat espanyola. Els membres de Catalans Lliures expliquen que el moment culminant del debat fou desencadenat per les posicions d’ambdues entitats sobre Ciutadans, partit amb qui la Fundació Friedrich Naumann també col·labora. Huary va justificar l’agenda reformista i europeista del partit de Rivera en matèria econòmica, però els representants de Catalans Lliures van explicar també ‘el suport de Ciutadans a la darrera pujada de la quota d’autònoms, la coalició amb la formació d’extrema dreta euroscèptica Libertas, el jacobinisme centralista de Ciutadans i la seva posició en el debat sobre la llei de reparació de víctimes del franquisme.’

En la reunió amb Andreas Schwab i Mark Demesmaeker, es va coincidir en la importància de millorar la regulació i la transparència en el mercat digital i establir un terreny de joc clar per a evitar pràctiques restrictives a la competència. Schwab és eurodiputat de la CDU i membre de la Comissió de Mercat Interior i Protecció del Consumidor.

El compromís dels flamencs
Per una altra banda, Mark Demesmaeker és eurodiputat per Nieuw-Vlaamse Alliantie, el partit independentista flamenc que va guanyar les darreres eleccions belgues. En el Parlament Europeu, es troba dins el grup dels Conservadors i Reformistes Europeus. Segons els representants de Catalans Lliures, l’eurodiputat flamenc va dir que considerava la posició del govern espanyol ‘autista i incompatible amb els valors d’Europa, on els conflictes polítics no es resolen per via judicial’. Recordant l’amenaça dels independentistes flamencs de fer caure el govern de coalició belga si no reconeixia la independència de Catalunya, Demesmaeker va deixar clar que els flamencs ‘compleixen les promeses que fan’.

Els liberals catalans van ser convidats al sopar organitzat per la delegació del govern de Gibraltar a la UE, on els representants gibraltarencs van recordar que el 96% dels seus ciutadans volen ser britànics i que aquesta voluntat democràtica ha de ser respectada. Finalment, Catalans Lliures es va reunir amb Amadeu Altafaj, representant permanent de la Generalitat davant la UE.

Catalans Lliures ha intensificat l’activitat darrerament i ha tingut converses amb diverses entitats civils, partits i institucions catalanes per compartir idees i presentar propostes en àmbits com les reformes institucionals, la regulació de la competència i el mercat laboral. Dimecres vinent, la plataforma liberal commemorarà el Dia de l’Alliberament Fiscal amb una concentració a la plaça de Letamendi de Barcelona, davant l’Agència Tributària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any