Junts podem anar molt més lluny

Fa vint-i-cinc anys que VilaWeb va començar a caminar. Ara, amb tota l'experiència acumulada, sabem que si aconseguim prou suport podem elevar la potència a 25 i fer el millor diari del món. Digital, català i en català. Ens ajudeu a fer-ho possible?

Doneu suport a VilaWeb

En aquest número de Mètode volem destacar una situació greu que podem contribuir a millorar. Un informe de l’expedició Malaspina ha detectat illes de plàstic a tots els mars. Aquestes illes, de grans dimensions, contaminen no sols l’aigua sinó també els peixos que hi viuen i, en última instància, nosaltres mateixos com a final de la piràmide alimentària. Per aquest motiu, volem apostar per la reutilització de plàstic en aquesta activitat. Us proposem fer una compostadora casolana amb botelles i garrafes de plàstic.

cucs
Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la UV | Uns éssers que tindran una funció molt important en la nostra compostadora, els cucs de terra.

La compostadora és el projecte que realitzaren unes alumnes de Ciències Ambientals d’origen brasiler que van fer les pràctiques al Jardí Botànic de la Universitat de València. Brasil és un país que prioritza la reutilització de residus i la gestió verda, i ciutats com Curitiba són models mundials de gestió ambiental urbana.

Aquesta compostadora ens permetrà obtenir compost per a les nostres plantes i fer un ús alternatiu dels residus que generem de manera quotidiana com les botelles de plàstic. Necessitarem la col·laboració d’uns altres éssers vius, els cucs de terra o llombrígols, uns animals fascinants als quals Charles Darwin va dedicar els últims anys de la seua vida i va escriure un llibre sobre el paper que exerceixen en la formació del sòl.

 Una tècnica per a trobar cucs de terra és, com relata el mateix Darwin, introduir un pal en terra i fer-lo vibrar per tal que isquen els cucs. Darwin afirmava que aquest comportament s’explica perquè la vibració sembla produïda per una talpa artigant la terra i això fa fugir cap a fora els llombrígols. Més tard es va comprovar que determinades freqüències produeixen aquesta resposta sobre els animals d’aquesta espècie. També podeu comprar-ne en una botiga de pesca.

Materials

— 4 garrafes de plàstic de 5 litres (reciclades).
— Pintura negra per al plàstic.
— Terra.
— Fulles.
— Cucs de terra.
— Una aixeta.
— Tisores.
— Silicona.
— Detritus orgànics.
— Aigua.

Llegiu l’activitat sencera a la web de Mètode.

Mª José CarrauPepa ReyOlga Ibáñez. Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València.

Què és Mètode?

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.