Cinquanta-dues torres i talaies s’han encès avui a diversos punts interiors i costaners de Mallorca. Campanars i castells de diversos municipis s’han sumat a la reivindicació ‘en defensa del patrimoni històric i el caràcter universal i inalienable dels drets humans i amb la denúncia del drama que pateixen els refugiats al Mediterrani’, segons que ha explicat el Consell de Mallorca en un comunicat.

El fum ha recorregut tot el perímetre de l’illa en vint-i-vuit minuts. A cada encesa, que ha començat a la Torre de na Pòpia, a Sa Dragonera, s’ha fet la lectura d’un manifest que ha reivindicat la restauració del patrimoni arquitectònic i ha denunciat les ‘condicions d’esclavatge’ a les quals són sotmesos els refugiats, així com els incompliments dels estats europeus en l’acollida d’aquests.

La iniciativa ‘Talaies de Mallorca. Torres de defensa dels drets humans’ es basa en el sistema de comunicació costaner ideat per l’historiador i matemàtic Joan Binimelis. El Consell de Mallorca s’hi ha afegit a través del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, juntament amb els impulsors del projecte: el professorat de l’IES Marratzí i la Societat Balear de Matemàtiques.

La iniciativa també compta amb el suport d’Amnistia Internacional i del Fons Mallorquí de Solidaritat del consell, així com la col·laboració dels bombers i del servei d’emergències.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]