Barcelona (ACN).- L’economia d’una Catalunya independent, després d’absorbir el dèficit fiscal anual amb l’estat espanyol de l’entorn de 16.000 milions d’euros, seria capaç d’aportar 475.000 nous llocs de feina addicionals al cens actual del mercat laboral, cosa que rebaixaria la taxa de desocupació –ara del 19,1%– fins el 6,6% en tres anys. Ho ha explicat l’economista Josep M. Vázquez, membre de la sectorial d’economistes de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC). Segons l’estudi, que s’ha presentat als representants sindicals, el 85% d’aquestes 475.000 noves ocupacions el crearien empreses privades bàsicament del sector de les infrastructures, la sanitat i l’educació.

La Catalunya independent no tindria un dèficit fiscal anual de l’entorn de 16.000 milions d’euros a l’any i aquesta quantitat de diners es podrien destinar a inversions a la nova república catalana. Aquests recursos que es quedarien a Catalunya farien multiplicar l’activitat econòmica i això facilitaria que en un període màxim tres anys es poguessin crear aquests nous llocs de feina.

Vázquez ha explicat aquestes dades en una conferència de premsa poc abans de la reunió amb el sindicats per informar del contingut de l’estudi. El càlcul de les dades –ha dit– es basa en els documents del Consell Assessor per a la Transició Nacional. En el cas del sector privat, ha fet servir estudis sobre l’impacte de les inversions en infrastructures en la creació de llocs de feina, com ara un estudi de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) de l’any 2010.

Les inversions per àmbits
En el cas de les inversions en l’administració pública, amb els nous recursos econòmics es cobririen les noves funcions en els serveis necessaris per a gestionar el nou estat, i s’hi integrarien els actuals treballadors d’administracions de l’estat espanyol que ho volguessin.

En el sector de la sanitat i l’educació, els nous recursos servirien per recuperar les dotacions de personal en els sistemes sanitari i educatiu per situar-los a nivell anteriors a les retallades.

En l’àmbit de les infrastructures, els nous recursos servirien per a neutralitzar el dèficit d’inversions acumulat durant aquests darrers vint anys, com ara la inversió en la xarxa de trens de rodalia, les telecomunicacions i el corredor mediterrani.

Vázquez recorda que el Pacte nacional per a les Infraestructures 2009-2020 preveia unes inversions de l’estat a Catalunya entre 55.000 i 60.000 milions d’euros en tot aquest període, cosa que representa una inversió anual acumulada de 4.500 milions i 5.000 milions d’euros. Tanmateix, la inversió real de l’estat ha estat inferior: en concret, enguany el pressupost preveu una inversió de 1.072 milions d’euros. L’autor parteix d’una hipòtesi ‘conservadora’, amb una inversió d’uns 5.000 milions d’euros anuals.

Un estudi de la CEOE indica que per cada 1.000 milions d’euros en inversions en infrastructures es poden crear 17.062 nous llocs de treball directes i indirectes.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb