ACN Barcelona.-L’Associació de Fiscals (AF), de caire conservador, ha demanat per escrit a la Fiscalia General de l’Estat que reclami al Ministeri de Justícia un sistema informàtic únic per tots els jutjats i fiscals d’Espanya, després que la setmana passada el Consell General del Poder Judicial obrís una investigació per una suposada ingerència de la Generalitat en els ordinadors dels jutjats i fiscals catalans. Tot i que el Govern va negar qualsevol tipus de vigilància o control del contingut dels ordinadors i va assegurar que només es feia acceptar als usuaris les normes d’ús de les tecnologies, l’AF expressa la seva “profunda preocupació i malestar” per aquesta qüestió.

L’Associació de Fiscals subratlla que aquests ordinadors “contenen informació reservada i rellevant, així com dades personals objecte d’especial protecció”. Per això, l’associació demana a la Fiscalia General d’Estat que realitzi les “oportunes gestions per esbrinar aquests fets” i, al mateix temps, exigeixi al Govern català “que s’abstingui de realitzar conductes que puguin suposar una ingerència en el dret a l’entorn digital de fiscals i jutges, afectant aquests comportaments al dret a la intimitat, el secret de les comunicacions i la protecció de dades contingudes en els expedients judicials”.Mecanismes de proteccióAixí mateix, l’AF considera que la Fiscalia General de l’Estat, al costat del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ha d’exigir al Ministeri de Justícia “la implantació d’un nou sistema informàtic únic a tot el territori nacional i comú per a jutges i fiscals, que estigui lliure de tota ingerència dels poders públics i dotat dels adequats mecanismes de protecció”. De fet, aquesta és una de les reivindicacions que l’Associació de Fiscals planteja reiteradament en els últims anys “sense que, de moment, el Ministeri de Justícia hagi considerat oportú seure a discutir aquesta mesura”.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.