L’artista de Vidreres Núria Güell (1981) vol deixar de ser espanyola. No pas per tenir la nacionalitat catalana; no vol tenir cap nacionalitat, vol poder renunciar-hi per voluntat pròpia. I aquest és el punt de partida del seu projecte ‘Apàtrida per voluntat pròpia. Sobre el desafiament d’allò impossible’, que exposa des d’aquesta setmana i fins al 10 d’abril a La Casa Encendida de Madrid. S’hi pot veure, mitjançant documentació, vídeos i fotografies, el seu periple a través de la burocràcia espanyola per intentar exercir el seu dret d’autodeterminació del subjecte. I no se n’ha sortit, li ha estat impossible deixar de ser espanyola.

ElDiario.es s’ha fet ressò de l’exposició de Güell, i hi ha parlat. Explica que va redactar una carta de renúncia a la ciutadania espanyola que va lliurar a l’ambaixada espanyola a Dublín. De fet, va publicar un vídeo en què llegia la carta que va lliurar:

I què li van respondre? ‘La van llegir, em van fer pujar a un despatx i uns quants homes em van començar a preguntar, és clar, amb el bust de Juan Carlos i el quadre del rei allà penjat. Els semblaven molt agressives la meva proposta i les meves intencions’. I li ho van denegar, perquè ‘la llei no ho permet’.

De fet, ha pogut comprovar que la ciutadania espanyola només es pot perdre adquirint voluntàriament una altra ciutadania, utilitzant-ne una altra ininterrompudament durant tres anys seguits, tenint-ne una altra i renunciant a l’espanyola… Però això no li val, perquè ella vol ser apàtrida, vol deixar de ser espanyola sense necessitat de tenir una altra nacionalitat.

Censurada a Figueres

Ara fa pocs mesos una instal·lació de Núria Güell fou censurada per l’Ajuntament de Figueres adduint que no es podien deixar circular símbols feixistes per la ciutat. L’obra era un cotxe esportiu, un model antic, decorat amb motius feixistes, que s’havia de passejar per la Rambla de la ciutat.

‘Ideologies oscil·latòries’, de Núria Güell i Levi Orta.
‘Ideologies oscil·latòries’, de Núria Güell i Levi Orta.

Més informació sobre l’exposició censurada, ací.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.