Un Sant Jordi de transició, al carrer però ordenat

  • A Barcelona hi haurà 490 parades de llibres i roses davant els establiments i s’habilitaran onze espais singulars amb parades, repartits pels diferents barris

VilaWeb
Montserrat Serra
19.04.2021 - 12:23
Actualització: 20.04.2021 - 20:09

Quan falten quatre dies per a la diada de Sant Jordi, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, el tinent de batlle de Cultura de Barcelona, Joan Subirats, juntament amb representants de la Cambra del Llibre (formada per llibreters, editors, distribuïdors i arts gràfiques) i el Gremi de Floristeries han presentat aquest matí les característiques que tindrà la diada de Sant Jordi d’enguany, un Sant Jordi de transició, que sortirà al carrer però d’una manera ordenada, tal com ha dit Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre.

Les llibreries podran posar una parada davant l’establiment o molt a prop. En concret a Barcelona hi haurà 490 parades de llibres i roses, i 90 llibreries ja posaran la parada fora a partir de dimecres, a fi d’esponjar les vendes i evitar aglomeracions el mateix dia de Sant Jordi. De fet, la presidenta del Gremi de Llibreters, M. Carme Ferrer, ha dit que els llibreters ja havien començat a notar un augment de les vendes i que hi havia clients que s’avançaven per comprar el llibre que regalaran per la diada.

Espais singulars amb parades repartits per tots els barris de Barcelona

A més, el mateix dia de Sant Jordi, a Barcelona s’habilitaran onze espais singulars amb 180 parades de llibres i roses, repartides pels diferents barris de la ciutat i 31 espais de signatures d’autors. Seran espais delimitats, d’una sola direcció, amb les parades separades entre si i espais de signatura de llibres d’autors, també separats de les parades. Seran recintes a l’aire lliure però tancats, amb un 30% de capacitat. Segons Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters, l’objectiu ha estat habilitar espais segurs i evitar les aglomeracions. I també s’ha buscat un Sant Jordi de proximitat, per facilitar que la gent no s’hagi de moure del seu barri.

En aquest sentit, hi haurà onze espais emblemàtics amb parades a diferents barris de la ciutat: al passeig de Gràcia (entre la ronda de Sant Pere i el carrer d’Aragó, a  l’Eixample); al passeig de Lluís Companys (Ciutat Vella); als Jardinets de Gràcia (Gràcia); a la plaça Reial (Ciutat Vella), perquè la Rambla enguany no s’ocuparà; la plaça de Valdivia (les Corts); la plaça de la Vila (Gràcia); la plaça de Sarrià (Sarrià); els Jardins Centelles del palau Macaya (Eixample); la plaça de la Universitat; la plaça d’Orfila (Sant Andreu); i un espai entre els carrers de Pallars, Llacuna i Pujades (Poble Nou).

Enguany, a causa de la covid, s’han reduït els espais i les mesures de seguretat definides pel Procicat han fet que les parades al carrer només siguin per als sectors professionals (llibreries, editorials i floristeries). Per això no es trobaran parades d’entitats ni associacions, com és habitual, tret de municipis que no tinguin una llibreria.

A la resta de pobles i ciutats catalanes

Fora de Barcelona, les ciutats de Tarragona, Lleida, Girona i capitals de comarca tindran un pla especial cadascuna, dissenyat per cada ajuntament. També tindran un altre pla específic els municipis de menys de cinc mil habitants. Bona part dels municipis de Catalunya posaran parades en places i espais oberts i alguns allargaran la diada el cap de setmana del 24 i 25 d’abril. Tanmateix, la presidenta del Gremi de Llibreters ha dit que el confinament comarcal perjudicarà, sobretot, les llibreries de fora de Barcelona, principalment, de poblacions turístiques, de la costa i de la muntanya.

La previsió de vendes

Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre i del Gremi d’Editors, ha explicat que el sector preveia (més aviat desitjaria, perquè no hi ha precedents de vendes amb aquesta situació) que es vengués un 60% dels llibres que es van vendre el 2019, que van ser 1,5 milions d’exemplars. Quant a la facturació, si el 2019 se’n van facturar 22 milions d’euros, la xifra s’estimaria al voltant dels 13 milions d’euros. I quant a les roses, el president del Gremi de Floristeries, Joan Guillen, ha parlat d’un 50% de venda de roses en relació amb 2019, que representen uns 10 milions d’euros. Preveuen de vendre entre 3,5 milions de roses i 4 milions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any