ACN Figueres.-Catalunya i França participen un projecte europeu per promoure la protecció de la vaca de l’Albera, que actualment està en perill d’extinció. La iniciativa, que rep el nom d”ALBERAPASTUR’, es desenvoluparà durant tres anys i té com a objectiu millorar la gestió ramadera i pastoral del massís transfronterer de l’Albera, així com fer actuacions per a la prevenció d’incendis en aquest massís, el Cap de Creus i la zona dels Aspres. A més, s’impulsaran accions per posar en valor la carn d’aquesta espècie promovent la venda de circuit curt, valoritzant la tasca dels productors i fent promoció turística de l’espai. El projecte, cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), compta amb la participació del Departament d’Agricultura i s’emmarca en el ‘Programa INTERREG V-A Espanya-França- Andorra’.

Promoure la protecció i posada en valor de la vaca de l’Albera, una espècie en perill d’extinció. Aquest és l’objectiu del projecte transfronterer ‘ALBERAPASTUR’, que es durà a terme durant tres anys i que té com a objectiu millorar la gestió ramadera d’aquesta zona així com fer actuacions destinades a la prevenció d’incendis. En concret, es faran accions de suport a la gestió de les pastures promovent un millor coneixement de les activitats de cria del bestiar autòcton d’aquest massís amb la voluntat d’impulsar una “cooperació” a llarg termini en aquest àmbit a banda i banda dels Pirineus. A més, s’identificaran àrees de baixa càrrega combustible que puguin tenir pastures, s’analitzaran les que hi ha actualment a la zona i s’intentarà millorar-les mitjançant estassades, rompudes i sembres. D’altra banda, es mantindran àrees estratègiques per prevenir focs forestals a través de contractes de manteniment amb els ramaders. Un altre dels objectius del projecte busca posar en valor la carn d’aquesta espècie. Per això, es promourà la venda de circuit curt, es valoritzarà la tasca dels productors i es fomentarà la promoció turística de la zona. El projecte ALBERAPASTUR, cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), s’emmarca en un pla més ampli, conegut com a POCTEFA 2014-2020, que és l’acrònim del “Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra”. Es tracta d’un programa europeu de cooperació territorial creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre aquests tres països. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes.El Departament d’Agricultura participa en el projecte juntament amb França. De fet, el POCTEFA 2014-2020 és ja la cinquena generació de projectes amb suport financer comunitari i cofinançament de projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d’ambdós costats dels Pirineus i de les zones litorals

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb