Un projecte de big data a escala europea vol ajudar a detectar el frau en la contractació pública

  • S'han investigat licitacions de 7,6 milions de registres de més de 30 països durant tres anys

VilaWeb
ACN
19.01.2018 - 16:44
Actualització: 19.01.2018 - 18:21

Un projecte a escala europea ha investigat durant tres anys les dades de contractació pública de més de 30 països, amb una anàlisi sistemàtica de 7,66 milions de registres, incloses prop de 200.000 licitacions espanyoles. Aquesta iniciativa de big data de gran envergadura, anomenat ‘Digiwhist’, s’ha presentat aquest divendres a Barcelona, a la seu de Xnet, un projecte activista que treballa en camps relacionats amb els drets digitals i democràcia en xarxa.

‘Digiwhist’ és una eina de processament d’indicadors i dades públiques que treballa amb estreta relació amb organitzacions de la societat civil actives en temes de corrupció, com Xnet, i té per objectiu detectar el frau, especialment en les contractacions. ‘Des de fa anys estem defensant una democràcia que comporti la vigilància ciutadana sobre les institucions. ‘Digiwhist’ és la nostra eina somiada, és indispensable’, ha afirmat Simona Levi, de Xnet, en la presentació.

En un consorci de sis organitzacions sòcies europees, liderat per la Universitat de Cambridge, ‘Digiwhist’ ha investigat les dades disponibles de contractació pública en 35 jurisdiccions (els 28 estats membres de la Unió Europea, Noruega, la Comissió Europea, Islàndia, Suïssa, Sèrbia, Geòrgia i Armènia) per a crear una base de dades accessible i analitzar indicadors de risc potencial de corrupció en l’àmbit de la contractació.

Els responsables de ‘Digiwhist’ subratllen que, segons algunes estimacions, la corrupció augmenta el cost dels contractes governamentals entre un 4 i un 15% i que compromet objectius públics, com la construcció de carreteres segures o edificis escolars de qualitat. Aquesta és la perversió que vol combatre ‘Digiwhist’. Sergio Salgado, també de Xnet, ha assenyalat que la col·laboració d’acadèmics, activistes i desenvolupadors de software a l’hora de produir noves eines és ‘la dinàmica perfecta per aconseguir els resultats idonis per a la lluita contra la corrupció’.

A la presentació, també hi han participat tres membres de ‘Digiwhist’, Mihály Fazekas, Aram Khaghaghordyan i Riccardo Milani, que han ressaltat la importància de crear sinergies amb institucions per millorar les dades disponibles. La directora de l’Oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques de l’Ajuntament de Barcelona, Sílvia Vernia, ha subratllat la intenció del consistori d’estudiar possibles col·laboracions amb ‘Digiwhist’. El projecte ha creat un conjunt d’eines per als interessats en una contractació pública transparent, com ONGs, periodistes, administracions i empreses.

Aquestes eines es posen a disposició del públic de forma gratuïta i en un format fàcil d’utilitzar per promoure una major transparència en els mercats i una major responsabilitat dels governs. L’objectiu és que el públic pugui supervisar amb més facilitat les licitacions i els procediments. Aquestes eines són www.opentender.eu, una plataforma que permet buscar informació de licitacions públiques –per exemple, adjudicacions d’obres d’escoles, hospitals o carreteres– i que inclou indicadors sobre l’eficiència del procediment; Mecanismes Europeus de Responsabilitat Pública (EuroPAM), que permet a l’usuari comparar normes legals sobre divulgació financera o restriccions de conflicte d’interès i el Seguiment de les licitacions europees (MET), un software d’avaluació de riscs per a les autoritats públiques que avaluen el grau d’integritat dels procediments de contractació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any