Un pegat per a la pell facilita el diagnòstic de la fibrosi quística

  • Investigadors de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona lideren el desenvolupament del dispositiu, que és com una tireta

VilaWeb
ACN
22.02.2019 - 18:52
Actualització: 22.02.2019 - 20:08

Un equip liderat per investigadors de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha desenvolupat un dispositiu intel·ligent que podria ser utilitzat per facilitar el diagnòstic de la fibrosi quística, una malaltia hereditària de les glàndules mucoses i sudorípares.

Es tracta d’un pegat per a la pell, bateria i sensor al mateix temps, de vuit centímetres de llarg per quatre d’ample. El circuit és simple, amb el mínim nombre de components, perquè eventualment pugui ser totalment creat amb la tecnologia d’electrònica impresa. Els resultats de les proves amb aquesta nova bateria apareixen publicats a la revista ‘Microsystems & Nanoengineering’.

La fibrosi quística afecta les zones del cos que produeixen secrecions i provoca infeccions i inflamacions en zones del pulmó, fetge, pàncrees i sistema reproductor. S’acostuma a diagnosticar amb una anàlisi de la suor, que, en els pacients afectats per la malaltia, és més salada del normal.

El nou dispositiu és capaç de generar més o menys potència segons la conductivitat del líquid amb el qual es mulla. Quan entra en contacte amb un líquid, el pegat, que és com una mena de tireta, activa la reacció dels elèctrodes. Si el líquid analitzat és més conductor (més salat), el dispositiu genera més potència; si és menys conductor (menys salat), en genera menys.

‘Aquest pegat, que no depèn de cap font d’alimentació externa, seria molt fàcil d’usar i tindria un cost molt baix, fet que permetria realitzar la mesura sense instruments mèdics externs, normalment cars, fent-lo accessible a un major nombre d’hospitals i centres de salut’, explica l’investigador del CSIC Joan Pau Esquivel, que treballa a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona.

‘Aquest treball demostra la capacitat de crear nous dispositius de diagnòstic autoalimentats mitjançant la combinació del potencial que ofereixen les tecnologies d’electrònica impresa, l’microfluídica i les fonts d’energia electroquímica integrades en substrats de paper. De fet, ja estem explorant la viabilitat d’aquest dispositiu per a altres aplicacions com l’anàlisi de la suor en esportistes o el nivell de salinitat de l’aigua de reg’, afirma la professora ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) i investigadora principal del projecte, Neus Sabaté.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any