Es pot fer un mapa del no-res? Doncs també. Aquest conegut mapa de l’estat francès mostra les parts on no viu ningú. Cada punt verd del mapa representa un quilòmetre quadrat on no hi ha cap habitant, de manera que ens trobem amb la conclusió ben sorprenent que un 31,7% de la superfície de la França metropolitana actual és buida.

Quant a Catalunya, s’hi pot veure bé el contrast entre la costa, especialment del Rosselló, molt poblada, i l’interior pirinenc, fins a Cerdanya, força despoblat.

El mapa ha estat criticat per l’ús dels colors, cosa que recorda la importància d’aquest detall a l’hora de fer-ne. Molts estudiosos consideren que precisament el color que s’acostuma a associar amb el buit és el blanc i, doncs, pensen que hauria estat més encertat d’invertir els colors.

 

—Si voleu veure tots els mapes d’aquesta sèrie els trobareu ací.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.