El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Enginyers Industrials de Catalunya (EIC) ha homenatjat a Pompeu Fabra en la seva condició d’enginyer industrial químic en un acte amb diferents ponències on s’ha presentat el llibre ‘Pompeu Fabra i Poch, enginyer (1868-1948)’. El president de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Renom, ha ressaltat que aquest és un acte especial perquè “no va especialment dirigit a filòlegs, ni lingüístiques ni dramàtics, que també, però vol posar de relleu que al ser Fabra un home de ciències i de lletres, el fet de la seva condició d’enginyer no és un aspecte secundari en la seva concepció de les lletres”. Aquesta idea l’han recollit al llibre que s’ha presentat, que inclou nou articles. Renom assegurat que “és oportú que els enginyers catalans ens sentim a Fabra una mica nostre” i ha reivindicat la magna obra de Fabra com “un gran projecte d’enginyeria”.

L’acte ha tingut lloc a l’auditori Pompeu Fabra del EIC a primera hora de la tarda i ha comptat amb diferents ponències sobre el filòleg català que tenen la seva correlació amb els capítols del llibre sobre Fabra enginyer que ha organitzat Enginyers Industrials de Catalunya. Aquestes ponències han girat al voltant de la seva biografia; de les influències entre matemàtiques, lògica, enginyeria, química i lingüística; els treballs científics i tècnics en llengua catalana durant la dictadura franquista, i, entre altres temes, les eines informàtiques més rellevants al servei de la lingüística aplicada.

L’acte ha servit també per presentar el llibre ‘Pompeu Fabra i Poch, enginyer (1868-1948)’ i que recull les aportacions dels diferents ponents a l’acte d’homenatge dels Enginyers Industrials de Catalunya a Fabra amb motiu del 150È aniversari del seu naixement. La gran majoria dels autors són enginyers industrials. Renom ha assegurat que com queda recollit en al llibre que han presentat: “La formació en enginyeria de Fabra té un paper determinant en la forma d’afrontar un paper tant important com la formació de la nostra llengua”.”Per què hem decidit participar de forma entusiasta a l’Any Pompeu Fabra?”, ha preguntat Renom. “La resposta més senzilla”, ha replicat, és que “la seva condició d’enginyer justifica per si sola l’homenatge a l’insigne filòleg”.

Tot i això, ha apuntat, amb aquesta resposta es quedarien curts, ja que el fet que Fabra fos enginyer “no és un aspecte secundari en la biografia del qui ha passat a la història com el seny i ordenador de la llengua catalana i haver-ne establert la normativa moderna”. Ha declarat que “la metodologia analítica, els hàbits adquirits de la matemàtica i els projectes propis de l’enginyeria són part essencial del seu pensament” i, per això, ha assegurat, “és oportú que els enginyers catalans ens sentim a Fabra una mica nostre. Renom ha reivindicat la magna obra de Fabra com un gran projecte d’enginyeria. Per la seva part, Pau Verrié, enginyer industrial i coordinador de l’acte d’aquest dijous i la publicació, ha destacat que s’han fet i es faran molt actes per recordar a Fabra al llarg d’aquest any i ha ressaltat que en aquest acte es recorda al Fabra enginyer. Ha ressaltat que va ser “un dels personatges més importants de Catalunya del segle XX”.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.