Chelsea Manning

Un jutge de Virgínia, als Estats Units, ha ordenat l’alliberament de l’ex-soldat i activista Chelsea Manning, segons The Guardian. Manning estava empresonada des del maig passat, quan negar-se a declarar en un judici per les filtracions a WikiLeaks.

L’equip legal de l’ex-soldar nord-americana revela que ha intentat suïcidar-se aquesta setmana, motiu pel qual va ser hospitalitzada. En una declaració, han dit que no trairia els seus principis i que correria el risc de continuar patint per l’empresonament i la persecució. ‘Les seves accions demostren avui la fortalesa de les seves conviccions, així com el profund perjudici que continua patint a causa del seu confinament” civil’, han dit. És el tercer intent de suïcidi de Manning durant les seves etapes a la presó.

Manning fou empresonada per haver filtrat milers de documents secrets de l’exèrcit nord-americà el 2010. La justícia la va condemnar a trenta-cinc anys de presó, dels quals en va complir set, abans de ser indultada pel president Barack Obama.

Manning ha estat processada pel mateix jutjat federal –Anthony Trenga– que l’any passat va processar el fundador de WikiLeaksJulian Assange, actualment empresonat al Regne Unit per haver vulnerat les condicions de la seva llibertat provisional. Les autoritats dels EUA n’exigeixen l’extradició.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb