Un informe posa llum a la ‘violència institucional’ exercida pels Mossos i la policia espanyola en les protestes contra la sentència

  • El SIRECOVI ha fet un monitoratge de la situació de vint-i-dos presos i conclou que van patir una violència física i psicològica fins que no van entrar a la presó

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
05.12.2019 - 13:15
Actualització: 05.12.2019 - 16:31

El Sirecovi, el Sistema de Registre i Comunicació per a la Protecció de Víctimes de Tortura i Violència Institucional, publica un informe en què denuncia la violència física i psicològica que van patir els empresonats arran de les protestes contra la sentència del procés. El document posa especial èmfasi en la violència que va exercir la policia espanyola i els Mossos d’Esquadra fins que els detinguts no van entrar a la presó, cosa que resumeix com un ‘entorn de violència institucional’.


‘A partir d’aquell moment, diversos policies van començar a propinar cops forts a unes persones que eren allà en condició de detingudes, i a casa d’aquells cos les parets es van començar a omplir de sang. Tot i que totes portaven parts del cos obertes, amb ferides visibles i sagnants, s’assenyala que la policia no ho va aturar fins que no van veure que un dels nois estava realment en mal estat’, diu l’informe elaborat pel Sirecovi, que forma part de l’Observatori del Sistema Penal i Drets Humans de la Universitat de Barcelona (OSPDH). L’entitat va començar a investigar les condicions dels empresonats tan bon punt es va saber que a alguns se’ls decretava presó provisional sense fiança, i durant aquest temps n’han monitoritzat la situació.

Segons els vint-i-dos empresonats que han entrevistat, la violència policíaca es va comentre especialment durant els trasllats en cotxes i furgonetes de la policia i també durant l’estada a la Prefectura de la policia espanyola de la Via Laietana de la ciutat de Barcelona. És a dir, fins que no van entrar al centre penitenciari corresponent.

Un exemple és el relat d’un jove que explica com un policia va cridar ‘xitxarel·lo de merda’ a un detingut mentre aquest mirava com pegaven brutalment, amb puntades al cap i als braços, a un dels joves que acabaven de portar a la dependència. I un altre que van castigar ‘com un nen petit’ mentre l’obligaven a estar agenollat i de cara a la paret durant una mitja hora.

Entre les conclusions recollides, l’informe apunta que la violència més directa l’exercien majoritàriament els agents no uniformats i amb la cara tapada. Que un cop en les dependències policíaques, van rebre cops, van haver de dormir a terra i se’n van burlar, amb comentaris com ara: ‘Sabràs el que és bo, per independentista’, ‘ets un gos, com t’atreveixes?’ o ‘et ficarem la porra pel cul’.

Pel que fa a la vulneració de drets, les conclusions destaquen que els detinguts no poden assenyalar amb exactitud quan es va fer el tràmit d’informació de drets a causa d’una ‘alteració en la percepció temporal de les hores de detenció’, i que van tardar moltes hores a poder contactar amb els familiars. També denuncien la impossibilitat d’expressar-se en la seva llengua, perquè a alguns detinguts els van obligar a declarar en castellà.

Onze detinguts dels vint-i-dos, és a dir, la meitat, denuncien que els van fer els reconeixements mèdics amb presència de la policia en les dependències mèdiques. Això és un greu incompliment de la normativa internacional i de les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat que obliga que es facin amb el personal mèdic i prou i sense presència policial dins les dependències mèdiques’, denuncia el Sirecovi. Pel que fa a la resta de detinguts, n’hi ha nou que no van rebre cap reconeixement mèdic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any