Un independent serà el primer ministre italià amb un programa d’enfrontament amb la UE

  • Giuseppe Conte, professor de dret de cinquanta-quatre anys, no té passat polític

VilaWeb
Redacció
21.05.2018 - 22:16
Actualització: 21.05.2018 - 23:28

El dirigent del Moviment 5 Estels (M5S), Luigi di Maio, ha confirmat que el jurista Giuseppe Conte és el nom acordat juntament amb la Lliga Nord com a primer ministre del govern italià. ‘És un moment històric. Hem proposat el nom de Giuseppe Conte al president de la República, Sergio Mattarella’, ha explicat Di Maio en una nota publicada a les xarxes socials.

Conte, professor de dret de cinquanta-quatre anys i sense passat polític, ha estat el nom pactat entre el M5S i la Lliga per formar govern. Ara Mattarella hi haurà de donar el vist-i-plau i encarregar-li de formar un nou executiu. Conte haurà d’acceptar l’encàrrec com a primer ministre, presentar una llista de ministres i després sotmetre l’executiu a la confiança al parlament, cosa que no serà complicada, perquè el M5S i la Lliga tenen majoria a les cambres.

Di Maio ha enviat un missatge als qui critiquen que el M5E i la Lliga hagin triat un primer ministre no votat a les urnes i ha assegurat que Conte ‘era inclòs en l’equip de govern’ del M5S quan va presentar la seva llista de potencials ministres abans de les eleccions del març.

Di Maio i el dirigent de la Lliga, Matteo Salvini, han tingut reunions aquesta tarda amb Mattarella a la seu de la Presidència de la República i li han explicat el pacte de govern que han assolit després de deu dies de negociacions. En sortint de la reunió, Di Maio ha comparegut davant els mitjans i ha explicat que l’objectiu del govern serà millorar la qualitat de vida dels italians.

Després de més de dos mesos de les eleccions, Itàlia surt de la paràlisi i serà governada per dues formacions que ja han avançat que volen demanar als socis europeus una revisió de la política monetària, el pacte d’estabilitat, el pacte fiscal i el mecanisme europeu d’estabilitat. El M5S ja es va destacar en la campanya electoral perquè va voler-se distanciar del projecte europeu. També va anunciar que aprovaria un subsidi de 780 euros per als qui tinguin dificultats econòmiques, un impost únic per a empreses, famílies i autònoms que variarà entre el 15% i el 20% i que tancarien tots els camps on viu gent d’ètnia gitana considerada irregular.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any