Un ex-cònsol britànic a Barcelona critica els arguments espanyols contra la independència

  • Geoff Cowling: ’Encarar les realitats polítiques del moment és més important que fer seguidisme de la legalitat’

Redacció
20.04.2017 - 19:56
Actualització: 20.04.2017 - 21:32

El grup de discussió del parlament britànic sobre Catalunya, fet el mes passat a Westminster, va acollir un acte de la sectorial d’Anglaterra de l’ANC sobre la necessitat de donar una resposta democràtica a les aspiracions polítiques de Catalunya. Geoff Cowling, ex-cònsol britànic a Barcelona, va fer-hi una de les intervencions més dures. Va criticar els arguments espanyols contra la independència i va dir que la constitució espanyola era massa rígida per a oferir una solució a les demandes del Principat.

Segons Cowling, la constitució no escrita del Regne Unit permet al govern de no dependre ‘de les decisions dels polítics del passat’ i, per tant, d’afrontar nous escenaris polítics com el referèndum escocès: ‘Algunes vegades encarar les realitats polítiques del moment és més important que no pas fer seguidisme d’una legislació passada’. ‘No crec que això passi a Espanya’, va afegir.

Al debat també hi van participar George Kerevan, diputat del Partit Nacional Escocès (SNP), i Hywel Williams, diputat del Plaid Cymru gal·lès. El diputat escocès, que va ser un dels impulsors del grup, va dir que només hi havia una solució democràtica per a Catalunya: deixar votar la ciutadania. ‘A Europa les coses es decideixen parlant, debatent i votant’, va dir.

El diputat escocès va lamentar la persecució i inhabilitació de càrrecs electes per part de la justícia espanyola. Sobre la inhabilitació de Francesc Homs, va dir que era una situació ‘impensable al Regne Unit’. A més, va fer una crida al govern espanyol perquè reflexionés sobre l’ús que fa dels tribunals.

Williams va expressar la simpatia pel cas català i va dir: ‘Correspon als catalans de decidir el seu futur polític.’ Va afegir que el dret d’autodeterminació és un dret democràtic, però que ‘no correspon a altres països establir quins han de ser els termes d’una negociació ni qui són els líders autoritzats’ per fer-lo viable.

Durant el debat, que va comptar amb l’assistència i participació de més de 150 persones, també es va parlar del paper de la UE i els organismes internacionals a l’hora de legitimar el procés català i donar suport a una eventual independència. Cowley va vaticinar: ‘Les aspiracions independentistes poden rebre el suport de partits, però no de països. Els estats prioritzaran la seva relació amb Espanya i el seu paper com a membre de la UE, l’ONU i l’OTAN abans que donar suport a una Catalunya independent.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any