L’eurodiputat irlandès Luke Ming Flanagan ha criticat avui la presidència d’Estònia de la Unió Europea dels darrers sis mesos per haver ‘oblidat’ Catalunya. En una intervenció al Parlament Europeu durant un debat de balanç de la presidència estoniana, Flanagan ha dit al primer ministre estonià, Jüri Ratas, que està ‘molt decebut’ per l’actitud de Tallinn després del referèndum de l’1-O. ‘Va passar una cosa molt important durant la vostra presidència, una nació va intentar ser lliure, Catalunya. Van fer un referèndum, però vostès van fer una declaració molt simple, dient que Espanya és un estat democràtic basat en l’estat de dret’, ha dit l’eurodiputat irlandès a Ratas. ‘On era l’estat de dret quan es pegava la gent als col·legis electorals?, ha preguntat Flanagan.

L’eurodiputat irlandès, del grup de l’Esquerra Unitària al parlament, ha destacat que, com els estonians, ell prové d’una ‘nació petita’. ‘Com algú que prové d’un país petit, deveu valorar el fet de ser independent, el 1991 vau celebrar la llibertat de la Unió Soviètica, i us ha anat molt bé’, ha assegurat Flanagan al primer ministre estonià.

‘Havent celebrat la vostra pròpia llibertat, us heu oblidat dels altres?’, ha preguntat l’irlandès, afegint: ‘a vosaltres us ha anat bé, per què no permetre a Catalunya que faci el mateix, que tingui veu? Perquè tenir els seus líders exiliats, per què no els mencioneu, aquí?’.

El primer ministre estonià no ha contestat a les preguntes sobre Catalunya durant el seu torn de rèplica al debat però sí que ha aplaudit breument la intervenció de l’eurodiputat, segons es pot veure en el vídeo difós pel Parlament Europeu.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb